Митрополитът на Лимнос и на Свети Евстратий от Музея на Демокрацията: Тук жителите на Свети Евстратий с безстрашие показаха своята човечност!

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 29 юни 2020 г. следобед, Негово Високопреосвещенство нашият Пастиреначалник Митрополитът на Лимнос и на Свети Евстратий г-н Йеротей III, сред срещите и посещенията, които извърши на о-в Свети Евстратий, си направи разходка и до Музея на Демокрацията. Митрополитът е на острова във връзка с неговото интронизиране на тази катедра.

Изследвайки черните страници от историята на нашата Родина (Гърция – Бел. прев.), както самият той заяви, той наблюдаваше с очевиден интерес снимките от епохата, четейки с внимание споменатите подробности, които запазват всичко това, което се е случило на този пограничен остров и което не бива да се забравя.

Негово Високопреосвещенство, позовавайки се на тези събития заяви на присъстващите, че жителите на о-в Свети Евстратий не бива да се срамуват за всичко, което се е случило на тяхното място, но напротив да се гордеят, пожене живеят на едно мъченическо място, на което жителите, когато е било необходимо са показвали с безстрашие тяхната човещина, обгрижвайки техните преследвани ближни.

На 30 юни 2020 г., Митрополит Йеротей III отслужи Божествена Литургия в Храма на Свети Николай, след което отслужи и Трисагий за упокоение на всички онези починали в изгнание и в страдание заради своите верови убеждения.

Послание на Митрополит Йеротей III в книгата на Музея

Свети Евстратий, 29.06.2020г.

Музеят на Демокрацията – това свещено място ще представлява всякога едно мълчаливо училище, което по красноречив начин ще преподава всичко онова, което сме преживели, като най-великите страници от нашата история, с цел да не повтаряме нашите грешки, за да потвърдим на дело висшите ценности, които ни определят като народ и етнос.

+ Митрополит на Лимнос и на Свети Евстратий Йеротей III

Източник: LimnosReport.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal