Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Киев и на цяла Украйна Епифаний: Ключът към приключването на войната не е в Киев, а в нашия съсед

Митрополитът на Киев и на цяла Украйна Епифаний: Ключът към приключването на войната не е в Киев, а в нашия съсед

Превод: Соня Димитрова

Главата на Православната църква на Украйна г-н г-н Епифаний по време на посещението си в Ивано-Франкивск коментира борбата на украинците срещу двама врагове – коронавирусът и Руската федерация.

По време на брифинг в Ивано-Франкивската областна държавна администрация сутринта на 20 юли той отбеляза, че е важно енориите да се придържат към карантинните разпоредби, за да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция.

«Трябва постепенно да излезем от състоянието, в което сме били почти шест месеца. Трябва да излезем от карантината мъдро, правилно, предпазливо. За да избегнем следващата вълна на болестта, трябва да се придържаме към нормите, установени от правителството. Това е нашият невидим враг, защото на Изток има враг от Севера, който се опитва да ни завладее. И сега има друг враг, невидим и виждаме, че нашето общество е разделено – някои вярват, че има опасност, а други – че няма заплаха. Но опасност има», – каза Митрополит Епифаний, съобщава «Галка».

Митрополит Епифаний добави, че времето на карантина направи Църквата по-модерна. С помощта на съвременни средства Божието слово сега се предава до най-отдалечените домове.

Той отбеляза, че е имал среща с ръководителя на Ивано-Франкивската областна държавна администрация и кмета на областния център. Той ще посети и уникална дървена църква и ще отслужи молебен в Демянов Лаз за загиналите борци за Украйна. Главата на ПЦУ добави, че мирът в съвременна Украйна, на Изток, зависи не само от украинците.

«Нямаме право да забравяме за тях. Защото те дадоха най-ценното – живота си, за свободна Украйна. Трябва да помним, че те положиха живота си за всеки от нас. Някои се срамуват да кажат, че това е руска агресия, че това е истинска война. Врагът не може да се успокои. Ние не искаме война, но за съжаление това не зависи от нас. Ключът към този въпрос не е в Киев, а е в нашия съсед. Те трябва да изтеглят войските и тогава настане мир. Виждаме, че от другата страна няма никакво желание да се помирят», – добави Митрополит Епифаний.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal