Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Галия Емануил от Тулон: Властолюбивите движения предизвикват схизми и разделения в Църквата | VIDEO

Митрополитът на Галия Емануил от Тулон: Властолюбивите движения предизвикват схизми и разделения в Църквата | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 19 юли 2020 г., Високопреосвещеният Митрополит на Галия г-н Емануил служи в Свещения Храм на Възкресение Господне в Тулон на енорията на новоучредения Викариат по руска традиция на Свещената Митрополия на Галия.

Всички енориаши посрещнаха с ентусиазъм Високопреосвещения Митрополит. След края на Божествената Литургия той присъства на празника на младежта от енорията, който беше организиран в двора на Храма.

Митрополит Емануил в своята омилия, заяви следното:

Мнозина могат да ни обещаят всички блага на света, но за съжаление обаче всичко това е ефимерно. Единственото, което има стойност в нашия живот е любовта ни към Христос. Той е надеждата за спасение и единственият Господ на нашия живот. Нашата преданост към Христос може да я покажем на дела чрез любовта ни към ближния, който е образ Божий. Може няколко пъти да сме се разочаровали в нашия живот, обаче нека помним, че всички тези скърби са ефимерни (временни) и изчезват, както листата се отнасят от вятъра. Единственото, което назад остава е връзката ни с Христос, доверието ни в Неговите слова и дълбочината на нашата вяра. Той е Този, който прощава греховете, лекува нашата душа и тяло от всяко зло“.

На друго място, Митрополит Емануил отбеляза: „Отците на Църквата се бореха за единството, отхвърлиха еретическите учения и опасните заплахи за нашата вяра. Разделителните тенденции никога не са липсвали, дори и в наши дни Църквата се атакува по различни начини отвън и отвътре. Властолюбивите движения предизвикват схизми и разделения. Лица, които се движат въз основа на техните интереси, а не за доброто на Църквата, сякаш ще живеят вечно, нямайки страх от Бога.

Ние обаче, скъпи Християни, сме длъжни да се окачествим с дух на помирение и единство, мир и солидарност. Църквата не е ничия собственост, нито се ограничава до нации, език и традиции. Тя е икуменическа, така както са я основали Апостолите по заповед на Господа“.

Митрополит Емануил също така обърна внимание на пандемията от Covid-19 и ограничителните мерки в Храмовете на Свещената Митрополия на Галия, които са в сила за всички места на религиозна почит във Франция. Той призова своето паство да използва това трудно положение, оъзнавайки, че всичко е непостоянно и ефимерно, както и нуждата да променим нашия живот към по-добро. Да почувстваме, че сме безсилни пред Божието всемогъщество и че само приобщаването ни към Възкръсналия Христос на славата може да ни спаси.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας | Métropole Grecque Orthodoxe de France

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal