Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Александруполис: Ердоган трябваше да даде Света София на Вселенската Патриаршия, а джамията Султан Ахмет, която е до нея, да стане център на исляма на нова Турция | VIDEO

Митрополитът на Александруполис: Ердоган трябваше да даде Света София на Вселенската Патриаршия, а джамията Султан Ахмет, която е до нея, да стане център на исляма на нова Турция | VIDEO

In other languages: GR

Aвтор: Йордан Георгиев

Митрополитът на Александруполис г-н Антим в интервю за OPEN TV говори по различни въпроси от текущия дневен ред като използването на маските в Храмовете, за Тайнствата, за Ердоган, за Света София и др.

По отношение на маските заяви, че ако специалистите считат, че въвеждането им е необходимо в храмовете, то Църквата ще се съобрази с тяхното компетентно мнение за предпазване живота и здравето на хората.

В някои Храмове в страната, където решихме да облекчим мерките, самите Християни дойдоха и заявиха, че ние трябва да ги защитим и да не позоволяваме (като Архиереи – Бел. авт.) Храмът да се пълни с много вярващи“, заяви Митрополит Антим.

Ние спазваме стриктно наложените мерки и така ще бъде…“, допълни г-н Антим.

Запитан отново по въпроса за превръщането на света София в джамия, той заяви:

Президентът Ердоган, изгуби една голяма възможност, за която щеше да бъде оценен от историята. Мюсюлманите по целия свят се срамуват, понеже несправедливо всички ги смятат или за джихадисти, или за нецивилизовани. Това Ердоган можеше да го предотврати за да стане баща на всички мюсюлмани, т.е. би могъл да направи Константинопол модел на взаимното съществуване на новия ислям с останалата част от света“.

(Ердоган) би могъл да даде Света София на Вселенската Патриаршия за да функционира като Християнски Храм и да направи джамията Султат Ахмет, която е до нея, център на исляма на нова Турция. Но за съжаление, той това не го разбра. Въпреки че все още не е късно да го направи“, подчерта г-н Антим.

За Света София вижте след 07:07 мин.:

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal