Начало » Новини » Светът » Мевлют Чавушоглу отново провокира: Ще защитим Света София, както сме го правили от 1453

Мевлют Чавушоглу отново провокира: Ще защитим Света София, както сме го правили от 1453

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Турският външен министър г-н Мевлют Чавушоглу и испанският министър на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството г-жа Аранча Гонсалес Лая дадоха съвместна пресконференция в Анкара.

Не разбираме, защо Гърция реагира като че ли нейна собственост е превърната (в джамия – Бел. прев.). Това е въпрос на суверенитета на Турция и ние ще го защитим. Освен, че 86 години Света София е била музей, тя от 1453 г. е джамия“, заяви Чавушоглу, според Daily Sabah.

Туркият външен министър заяви, че в момента Турция е в контакт с ЮНЕСКО. „И ние, разбира се, желаем да съхраним историческите характеристики на “Великата джамия на Света София“. Ние сме отворени за всякакви препоръки относно това“.

„Ща защитим Света София“

Той допълни, че „Света София е отворена за обществеността, извън часовете за мюсюлманска молитва“ и призова „всеки вярващ, който желае, нека да я посети“.

Ще защитим Света София, както сме го правили от 1453“, заяви Чавушоглу.

От своя страна, испанският външен министър г-жа Аранча Гонсалес Лая заяви, че е важно Света София да остане част от общото наследство на човечеството.

За нас е важно този дух на великия паметник на Света София да се съхрани“, подчерта испанският външен министър.

Източник: iefimerida.gr

Коментар: Doxologia INFONEWS

Чавушоглу умишлено не спомена, че Света София преди да бъде превърната насила в джамия през 1453 г., преди това е била Патриаршески Храм на Вселенската Патриаршия от нейното построяване цели 900 години! С тези думи, той явно иска да заличи нейния произход, история и идентичност, че е Православен Храм, макар сега да не е действащ. Тя си остава Православен Храм!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal