Маестро Лари Алфеев: Разочарован съм от това, че някои не дезинфекцират причастната лъжичка

Автор: Doxologia INFONEWS

Хулителят на всичко и дезинфектаторът на Христос – председателят на Синодалния отдел за външно-църковни отношения при Московската Партия, опа Патриаршия, маестро Митрополит Иларион Алфеев изрази недоумението си от това, че по време на Патриаршеската служба за празника на Свети Сергий Радонежски в Троицко-Сергиевата Лавра край Москва не са спазвани санитарно-хигиенните норми предвид пандемията от коронавирус. За това съобщава Русская линия.

Хулителят на всичко казва, че в Троико-Сергиевата Лавра упорито отказват да дезинфекцират причастната лъжичка със спирт, и искат да спазват древната и единствена традиция за преподаване на Причастието на вярващите.

Участвах в богослужението в Троицко-Сергиевата Лавра и бях удивен от небрежното отношение на някои от съучастниците в богослужението спрямо случващото се около нас. Не видях напоени със спирт платове, нито дезинфекция на лъжица. Всичко се случи така, сякаш епидемията изобщо не съществува“ – загрижен е Маестро Лари.

Негово Светейшество Патриарх Кирил посвети цялата си омилия на коронавирусната пандемия, но всичко, което се случи наоколо, изобщо не свидетелстваше, че хората се грижат един за друг, за тези, които дойдоха в Лаврата на този празник“ – каза дезинфектаторът, за когото посещението в Троицко-Сергиевата Лавра, очевидно е било голямо изкушение. Горкият. . .

Това ме удиви и ме огорчи много, особено след като знаем, че в Лаврата се е образувало огнище на коронавирус в пасхалните дни. Хората, Монасите умираха там, молихме се за тях, за тяхното упокоение, но сякаш тези уроци не учат хората на нищо“ – страда Лари.

Е, от Doxologia INFONEWS искаме да кажем на Маестро Лари, че му липсва както здравната култура, така и църковното съзнание. С дезинфекцирането на Христос няма да предпази хората от застрашаващата ги коронавирусна пандемия. Самите лекари не са препоръчвали да се дезинфекцира Лечителя на всичко, а Божият служител все по-нахално призовава служителите си да ивършват това кощунство.

А иначе, Московската Патриаршия колкото и да дезинфекцира Христос, никога няма да успее да го заличи. По-скоро тя (Московската Патриаршия) може скоро да бъде заличена от структурите на Православната Църква, и най-вероятно тогава ще има само два избора пред себе си: или да стане Митрополия на Вселенската Патриаршия, каквато реално винаги е била, или просто да напусне Църквата тъй като не желае да се съобразява с реда и порядъка установен в нея.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎