Начало » Новини » Светът » Крит: Подписаха договора за защита на Свещената Обител на Света Троица Дзангаролон | СНИМКИ & VIDEO

Крит: Подписаха договора за защита на Свещената Обител на Света Троица Дзангаролон | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 06 юли 2020 г. в 10:00 ч. беше подписан Програмен договор за защита и популяризиране на Свещената Обител на Света троица Дзангаролон.

Програмният договор ще бъде с бюджет от 241 800,00 евро. Договорът беше подписан от страна на Министерството на културата – от министър Лина Медони, от страна на Префектурата – от префекта Ставрос Арнаутакис, от страна на Обителта – от Преосвещения Дорилейски Епископ и Игумен на Свещената Обител г-н Дамаскин Лионакис и от страна на Политехническия университет в Крит – от ректора г-н Евангелос Диамандопулос.

Срокът на договора е за двадесет и шест (26) месеца, а неговият предмет е изработването на проучвателна програма със заглавие: „Изследване на възможностите за защита, популяризиране, възстановяване и използването отново на сградата на бившата Свещеническа Школа, както и на прилежащите рухнали постройки към Свещената Обител на Света Троица Джангаролон в Ханя на о-в Крит заедно с обкръжаващата ги околна среда“.

От своя страна, Дорилейският Епископ г-н Дамаскин, който е Игумен на Свещената Обител, благодари сърдечно на министъра и префекта за тяхната помощ и подкрепа, както и на ректора на Политехническия университет.

Министър Лина Мендони и префектът Ставрос Арнаутакис се позоваха на важността от спасяването и запазването на историята, културното наследство като изразиха своята воля за сътрудничество с всички институции за постигане на тази цел.

В своето слово, Дорилейският Епископ г-н Дамаскин заяви: „Вярвам, че днес ктиторите – братята Йеремия и Лаврентиос Джагаролос ще ни гледат от високо с голяма радост, че продължаваме тяхното голямо дело, което са започнали през 1611 г. и е стигнало до нас, почти невредимо. Това е една голяма Свещена Обител, един шедьовър на Критското Възраждане, която е съхранила своите характеристики непокътнати…

Ще се радват и отците, които са изживяли своя своебразен монашески живот тук в Монастира през последните четири (4) века, а днес си почиват в гробището и в костницата, чакайки Възкресението. Четири века принос към религиозния, социалния и икономически живот, както и към националните борби и образованието“.

Префектът на Крит г-н Ставрос Арнаутакис даде да се разбере, че всички инициативи и проекти като този на Света Троица ще продължават да бъдат подкрепяни от Префектурата и министерството на културата. Същото се отнася и за останалите исторически Монастири на територията на Префектура Крит.

Задължение е на Префектура Крит да подкрепи и да издигне историята и културата, чрез всички онези сгради, които украсяват Крит. Ние сме длъжни да си сътрудничим и да вървим заедно с министерството и всички онези служби, за да можем да имаме готови проучвания (проекти) и да усвояваме средства от следващия програмен период“, заяви г-н Арнаутакис.

Г-жа Мендони е на остров Крит от няколко дена. Тя съучаства и в Божествената Литургия за празника на всички просияли Светии в Крит на 05 юли 2020 г.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal