КОЩУНСТВО: Образът на Свети Георги Победоносец „украсява“ канализационните шахти в Русия | СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

Московската Патриаршия категорично се противопостави на инсталирането на канализационни люкове с образа на Свети Георги Победоносец, които се появиха на алеята на най-големия изложбен, музеен и развлекателен комплекс в света, този в Русия – „Выставка достижений народного хозяйства – ВДНХ“. За това съобщава ИА REGNUM.

Дизайнерът Артемий Лебедев съобщи за новото си творение на идиотията и богохулството в своя телеграм канал.

Артемий Лебедев

Опитахме се да покажем, че за нас гербът на Москва не е обида, а гордост. И така правят в много други градове, дори и там където на гербовете не присъства образ на Светец.“ – по този начин разсъждава ексцентричният господин.

Моето не само лично отношение, но и отношението ми като представител на Църквата към такова изображение на канализационен люк е крайно негативно. Образът на Свети Георги Победоносец, изобразен върху тъпчен от краката ни предмет – люк на канализационна шахта, е оскърбление за Светеца-покровител на нашия град“ – заяви Протойерей Леонид Калинин, ръководител на експертния съвет по църковни изкуства при Московската Патриаршия.

Протойереят припомни думите на Преподобни Теодор Студит: „Който унижава образа, той унижава и първообраза“.

От Doxologia INFONEWS си задаваме въпроса: как е възможно това да се случва в т.нар. „Света Русия“ при народ, който парадира, че е „православен“, макар да е далеч от Светото Православие. Ако това беше дошло от Израел, от комунистическа страна или от някоя мюсюлманска страна, не би ни учудило. Но като се замислим, комунизмът в Русия е в своя апогей макар под формата на руско комунистическо „православие“, препрелетно с паганизъм и ислямски разбирания. От друга страна, ислямът е бързо разрастваща се религия в Русия, където близо 20% от нейното население са мюсюлмани, което е повече от черкуващите се православни християни в Русия – между 3 и 4 % от населението. Според различни проучвания, след 2050 г. повече от 1/3 руски граждани ще бъдат мюсюлмани.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal