Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Комюнике на Сръбския Патриарх Ириней относно „Света София“

Комюнике на Сръбския Патриарх Ириней относно „Света София“

In other languages: GRSRB

Комюнике на Негово Блаженство Архиепископ Ипекски (Печ), Митрополит Белградско-Карловски и Патриарх на Сърбия г-н г-н Ириней относно незаконното решение на турския президент за превръщането на „Света София“ в джамия.


Едва ли има човек в цивилизования свят, който да не знае за „Света София“ – великолепен и уникален Храм, някога най-важният храм за целия Християнски свят, както на Изток, така и на Запад. Също така е известно, че „Света София“ е била Християнски Храм повече от девет века, а джамия – малко повече от пет века. Поради своята архитектура и стенописи, „Света София“ е един от най-важните паметници на културата и духовното наследство на човечеството под закрилата на ЮНЕСКО. Ако някой мюсюлмански поет би могъл да напише на Храма на Божията Майка Левишка в Призрен (Сърбия), че окото му е гнездото на нейната красота, кое око и какво изискано художествено чувство би могло да изрази ненадминатата красота на „Света София“?

Но значението му не се състои само в неговата художествена и културна стойност. Той е преди всичко за всички Християни, Православни и други, велика светиня, свидетел и източник на автентична духовност. Разбира се, ние не искаме да твърдим, че за мюсюлманите той не е бил или не остава място на вековния молитвен живот и вдъхновение. Не е чудно, че Кемал Ататюрк, създателят на съвременна Турция и свидетел на дългото историческо съвместно съществуване между мюсюлмани и Християни, със сигурност, имайки предвид горните факти, намери разумно компромисно решение, като превърна този Храм в музей, отворен за всички, независимо дали са Християни или мюсюлмани.

Ние считаме отмяната на решението на Ататюрк и едностранното превръщане на „Света София“ в статут на джамия, не само, че е историческа несправедливост, но е и прибързана и ненужна политическа стъпка, вредна за международната репутация на Турцияу отношението към нея, и вредна за доверието между Християните и мюсюлманите по света. Надяваме се, че на всички е ясно, че алтернативата за бъдещето не е изкуствено провокирана конфронтация между двете най-големи религии в света – Християнството и исляма, а мир сред вярващите, и не само мир или просто толерантност, но и взаимно уважение, диалог и сътрудничество. Важно е общото благо за хората и нациите, което да не застрашава ничия религиозна и културна идентичност.

Вярваме, че единственото справедливо решение, ако това, решено от Кемал Ататюрк, бъде променено, е запазването на статута на музей и даването на разрешение за извършване не само на мюсюлманско, но и на Християнско богослужение. Храмът е повече от достатъчно просторен, така че никой да не притеснява никого. Подобно решение не би било прецедент в съвременния свят. Отбелязваме, че не само в Йерусалим или Синай – и това са свещени места за вярващи от двете религии – но и другаде, като в Сърбия и други области, където живее сръбският народ, Църквата и джамията често стоят рамо до рамо, свидетелстващи за историческа симбиоза, толерантност и доверие сред съжителстващите.

След призивите на Предстоятелите на Християнските Църкви (Патриарх Кирил Московски, Папа Франциск Римски, и други), височайшите представители на Русия, САЩ и други страни, както и на ЮНЕСКО, изпращаме от името на Сръбската Православна Църква апел до президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от намерението си и да запази статуквото на „Света София“. Все още не е късно за това. Подобна постъпка би му послужила добре и би била удовлетворение и утеха в мъката и болката на Вселенския Патриарх Вартоломей, неговата Църква и римската общност в Турция, но също така и то би донесло на съвременна Турция одобрение, доверие и поздравления от цялата културна общественост.

Патриарх на Сърбия

Ириней,

Председател на Свещения Архиерейски Синод

Източник: Српска Православна Црква

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal