Начало » Новини » Мнения » Коментар на говорителя на Киевска Митрополия относно обявяването на наказателното производство по така наречения „случай за Томос“ за приключено

Коментар на говорителя на Киевска Митрополия относно обявяването на наказателното производство по така наречения „случай за Томос“ за приключено

Превод: Doxologia INFONEWS

На 30 юли 2020 г. Държавното бюро за разследвания (ДБР) официално обяви за приключено наказателното производство по така наречения „случай за Томос“, а разследващите не установиха нарушения.

Доволни сме от факта, че Държавното бюро за разследвания (ДБР), след като разгледа въпроса, стигна до същите изводи, за които говорихме от самото начало – въпросът за процеса на обединение, образуването на Православната Църква на Украйна, получаването на Томос не могат да бъдат причина за образуване на наказателно произвоство и да бъдат третирани като нарушения“ – заяви Архиепископ Евстратий (Зоря), говорител на Киевска Митрополия.

Обвиненията, които са в основата на обжалването пред ДБР, очевидно бяха абсурдни, но противниците на развитието на ПЦУ се възползваха от несъвършенството на процедурите, законодателството, което предоставя широки възможности за искове за образуване на производство, дори по очевидно абсурдни причини.

В момента фактът, че имаше образувано дело, по никакъв начин не може да покаже наличието на достатъчно основания в него, той може да бъде само формалност поради процедурите, предписани от закона. Но нашите противници се опитаха да използват факта по случая, за да атакуват Православната Църква на Украйна в информационното пространство. Сега този псевдоаргумент, както и много подобни, използвани от нашите опоненти, са опровергани“ – заяви Архиепископ Евстратий.

Следователно ние сме доволни от решението и се надяваме, че в процеса на подобряване на законодателството ще бъдат взети мерки за предотвратяване на образуването на подобни наказателни производства въз основа на „юридически спам“ и умишлено невярни твърдения“ – заключи говорителят на Киевска Митрополия.

Източник: Православна Църква на Украйна

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal