Климент Йорданов с остър коментар за християно-джихадистите Галя и Георги Тодорови, за Свещения Синод и за червените ченгета – бившия Ловчански Гавриил и Сливенския Йоаникий

На 02 юли 2020 г. потребителят г-н Климент Йорданов публикува на стената си във Facebook остър коментар за християно-джихадистите-русофили Галя и Георги Тодорови, за Свещения Синод и за червените ченгета – бившия Ловчански Митрополит Гавриил и Сливенския Митрополит Йоаникий, във връзка с предаването „Вяра и общество“, водещия Горан Благоев и християно-джихадисткия, антицърковен, богохулен и безбожнически протестен молебен.

От Doxologia INFONEWS препубликуваме коментара без редакторска намеса, като само под черта сме изяснили нещата, с които не сме съгласни.

* * *

На вниманието на госпожа Галя Тодорова

Госпожо Тодорова,

Нямам чест да Ви познавам, но позволете ми да засвидетелствам изненадата си и същевременно възмущението си от огласената Ви екзалтация.

Беше ми указана ФБ стената Ви, от която узнавам, че сте богослов.

Днес констатирах човешката Ви недобросъвестност, с краткия възторжен текст, който подвежда и води читателите Ви в една карнавална пошлост.

Това минира доверието към Вас.

Да се надяваме, че поне в бизнеса сте добросъвестни.

Дължа да Ви уверя, че не съм от симпатизантите на г-н Горан Благоев, но в същото време не приветствам създалата се атмосфера по вина на синодалната задкулисност.

Ако Вие и съпругът Ви чакате уволнението на Горан Благоев за да узорпирате мястото на водещия, бихте могли да се борите срещу него малко по-елегантно.

Постингът Ви ми напомни някогашните червени панаирджийски балони с мощни пищялки. Трябва да се внимава с надуването за да не гръмне авторитетът на Светия Синод и цялата православна църковност в България.

Вие обличате възторжеността си в следната словесност :

« С молитви и песнопенията вярващите благословиха и дадоха подкрепата си за преодоляване на антицърковността в предаването „Вяра и общество“. Присъстваха над 100 православни миряни и свещеници. Слава Богу, Църквата заяви и категоричната си позиция си в специално послание на Светия синод! »

Вярвате ли си, че 100 души докарани като селски добитък представляват Църквата ?

В този си вид, събитието наподобява долнопробен и нечистоплътен карнавал. Карнавалността я доказва претенциозният Ви съпруг с неграмотните си сказания в областта на еклисиологията и каноничното право.

Понеже сте богослов, позволете да Ви задам въпрос от канонично-дисциплинарен характер.

Ако информацията ми е вярна, раздърпаните попове са от Ловешка епархия. Дори да не са от тази епархия, чийто архиерей е най-активният герой на социалистическия труд, възниква  въпросът, който всеки средно грамотен църковник би трябвало да си зададе на първо място.

Имат ли клириците благословение от своя архиерей да вдигат позорна гюрултия в София ?

Църконото благоприличие налага да е недвусмислено ясно кой владика е благословил мероприятието или кой е синодалният архиерей, подклаждащ интригата.

Така или иначе, срещата на г-н Емил Кошлуков с част от синодалните архиереи остава в рамките на една задкулисна интрига. Ако не беше задкулисна синодална мръсотия на Ловчанския митрополит Гавриил и Варненския Йоан, следваше, ако дядо Гавриил имаше минимум интелект и църковна култура, да огласи в качеството си на какви са били само част от архиереите?

Предполагам, че богословските Ви знания разбират, че има т.н. „намален състав на Св. Синод“. С този намален състав ли се е срещал г-н Кошлуков или групата архиереи са своеобразно синодално лоби, което е предприело интригантското уволнение на г-н Горан Благоев по един недостоен за благовъзпитани хора начин.

Вторият въпрос е дали провинциалните селяни в раса са получили благословение от кириарха на Софийска митрополия – Българския патриарх.

Нямам представа от богословската Ви грамотност, но ако сме православни християни и ако карнавалните фигуранти са по съвместителство свещеници, те не могат да се размотават в чужда епархия без изричното благословение на местния кириарх.

Ако патриарх Неофит или неговият първи викарий Белоградчишкият епископ Поликарп не са благославяли екскурзиантите на частната Ви бизенс фирма « Искони » да се изявяват в столицата, това ще рече, че мероприятието не се вгражда в никакви църковно-дисциплинарни рамки, а е своеволие на някой владика, ползващ нещастните свещеници да ги води като глигани за зурлата.

Вашата радост е голям позор за Светия Синод. Ако има поне един  архиерей с чувство на отговорност и човешко достойнство, би трябвало да се разграничи от уличната гюрултия, адмирирарана  с екзалтацията на човек, заинтересован на всяка цена да се освободи мястото на водещия.

През последните години Св. Синод на БПЦ се изявяваше с подчертано достойнство. Подвигът му беше в единомислието. Историческата му заслуга за Православието е, че осуети вероотстъпничеството на екскурзиантите на остров Крит. [1]

Синодът показа мъдрост на неутралитет в конфликта между Московската и Вселенската патриаршии.

Нима сега ще се компрометира с едно предаване на държавната телевизия ?

Разбирам и споделям разочарованието на синодалните архиереи. Има форми, в които благовъзпитаните и отговорни личности могат и трябва да огласят огорчението си.

Боя се, че Светият Синод се въвлича в една долнопробна и крайно нечистоплътна афера и за миг може да минира уважението на българския народ към себе си.

Телевизията е държавна. Синодът не плаща нищо и няма правото да налага на всички данъкоплатци каприза на един владика. Искам да вярвам, че ще се намерят трезво мислещи архиереи, които да предпазят църковността от позор за едно нищо.

Намирам за несравнено по-разумен изход, ако Св, Синод издейства време за свое седмично предаване, независимо от авторското на Горан Благоев. В своето си предаване Синодът ще може да отговаря на нападки и да покаже възможността си да общува с народа.

Ако Синодът има голямото желание да назначи свое протеже на мястото на Благоев, няма гаранцията, че утре нещата могат да се променят драстично и новият директор на БНТ да предприеме основателни изобличения на архиереите.

В едно свободно демократично общество критичността е неизбежна. Хората с чиста съвест не могат да се страхуват от критичността. Всичко станало скрито ще бъде рано или късно разгласено от покривите.

Предполагам, че тази разяреност срещу журналиста Горан Благоев ще мотивира разследващи журналисти да оповестят  евентуални нередности в Църквата. Затова е казано, „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“.

Държа да припомня един немаловажен детайл, който, по вина на Светия Синод, създаде всичко онова, свързано с Христофор Събев.

Навремето,  Синодът на БПЦ-БП санкционира иеромонах Христофор Събев само за това, че е дръзнал да възражда древната богоявленска традиция с хвърляне на кръста в реката.

Дързостта му беше окачествена едва ли не като хуликганщина.  Владиците, между които беше и днешният Сливенският митрополит Йоаникий, наказаха с езическа жестокост Христофор Събев.

Хората се питаха дали има поне един вярващ в Бога в този Синод, след като и митрополит Дометиан гласува срещу родния си брат да го лишат от сан по политически причини, но времената бяха други и не позволяваха гласността.

Да се надяваме, че синодалните старци са разбрали, че живеем в съвършено ново време на гласност.

Доколкото от старите владици само митрополит Йоаникий е все още синодален архиерей, струва ми се, че преди да се е преставил пред Небесния съд, би могъл да осъзнае безбожната си постъпка  и поне той да не повтаря стария си грях.

Да пази Бог да не би да си отиде от този свят като професионален безбожник.

Ако Синодът не се разграничи от тротоарната неморална акция на съблазън, значи  се отъждествява с тротоарните „герои“.

Играчката с ловешките попове не е никак за радост и адмирации, защото може да се обърне в горчива плачка за владици и Църква, докато Вие си рекламирате бизнеса.

Госпожо Тодорова,

Шокиран съм да узная, че сте богослов и съпруга на богословстващия Георги Тодоров.

Срамно и позорно е за двама Ви, че нямате никакво понятие от богословие. Може да се каже, че сте най-добрите богослови в бизнеса Ви и най-добрите бизнесмени в църковността.

В качеството си на редактор на църковния официоз в-к « Църковен вестник » със значимост на вероизповед, той е написал непростимо твърдение, позорящо както него, както вашата богословска посредственост, така и всички синодални архиереи, допуснали недопустимото:

«Самата Българска църква, като отпада формално от Цариградската, всъщност губи своята апостолска приемственост» За каква църковност ликувате Вие, след като съпругът Ви е приравнил Българската църква със секта, а владици и свещенство, според твърдението му, са безблагодатни самозванци ? Ако Екзархията е загубила апостолското си приемство, молете се за видение да Ви се открие откъде Българската патриаршия го е получила това апостолско приемство. Ако няма апостолско приемство, то и владиците са безблагодатни сектанти, които не могат да предават благодатта на свещенството на поповете  – карнавални фигуранти. [2]

Моля, оправете си богословските понятия и си изясненете каква църковност защитавате.

Ако държите на истинността на твърдението, остава да направите синодалните владици бизнесмени в частната ви семейна фирма.

Оставам с искрено доброжелателство,

Климент


[1] От Doxologia INFONEWS не сме съгласни с мнението на г-н Йорданов по отношение на Събора в Крит. Точно обратното – позицията на Синода да не отиде на о. Крит беше позорна. И тогава лъсна обвързаността на тогавашните синодални Митрополити с ченгетата от Москва. Затова, нито един Митрополит или който и да е клирик от Българската Църква няма право да спори или да дава идеи за Всеправославни събори, съвещания и пр. Щом тогава не уважиха съборността на Църквата, нямат право да говорят за нея. Още не е късно Българската Църква да поправи решението си и да приеме решенията на Събора в Крит, а основните виновници, които подкокоросаха и заблудиха повечето Митрополити да не ходят – да бъдат наказани. Един от които е руското ченге Гавриил и неговата свита от християно-джихадисти.

[2] Тук от една страна ще се съгласим, но от друга – не, с виждането на г-н Йорданов по отношение на отпадането на БПЦ. Т.нар. екзархия 73 години не е в Църквата. Това е една схизматична парацърковна структура, създадена по руски план, осъществен от Антим Видински. През 1872 г. Поместният Константинополски Събор обявява действията на бившите Архиереи на Вселенската Патриаршия от български произход за антиканонични и за чиста ерес поради създаването на „църква“ на етническа основа, без дори на картата на света да съществува държава с името „България“. Бившите Архиереи на Вселенската Патриаршия (като Иларион Макариополски и Антим Видински) са отлъчени от Църквата. По отношение на апостолското приемство, няма данни Вселенската Патриаршия да е изисквала каквито и да е доказателства за всички извършени епископски хиротонии от българските екзархисти при вдигането на схизмата и предоставянето на Томоса за Автокефалия. Следователно, Майката Църква е преценила, че има апостолско приемство, което не бива да оспорваме. Но именно тези Митрополити и клирици в БПЦ, които оспорват апостолското приемство на Епископите от каноничната Автокефална Православна Църква в Украйна, наляво и надясно си плюнчат езиците със следното клише, без да знаят истинския смисъл, вложен от Отците на Църквата: „Дори мъченическа кръв не може да измие греха на разкола“. Ако въпросните Митрополити и клирици на БПЦ бяха чели повече Светите Отци, щяха да знаят какво се има предвид тук. Иначе, стигаме до сериозния въпрос – умит ли е грехът на схизматиците от българската екзархия? Ако не е умит, това значи, че и сегашните клирици на БПЦ са схизматици. А това може да повдигне много въпроси у някои поместни Църкви в контекста на признаването на Православната Църква в Украйна, но в ущърб на БПЦ. Може би Православната Църква в Украйна е единствената от всички поместни Църкви, били в схизма, която до последната запетая доказва с безбой документи и доказателства, че апостолската приемственост при техния епископат е непрекъснат. Следователно, Епископите в ПЦУ са много по-канонични, дори от тези, които ги обвиняват, че са неканонични.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎