Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Православна Църква на Кипър » Кипърският Архиепископ: Турските войски превърнаха нашите светини в складове и конюшни

Кипърският Архиепископ: Турските войски превърнаха нашите светини в складове и конюшни

Автор: Doxologia INFONEWS

Кипърският Архиепископ Хрисостом II заяви пред ANA-MPA, че „поведението на Ердоган е неприемливо поведение, което не взе предвид нито един призив на държавен ръководител, религиозен лидер и международна организация“. За това съобщава Orthodox Times.

Ние сме изключително натъжени от решението на турския президент да превърне Храма на Божията Премъдрост в Константинопол в джамия.

Този ​​факт натъжава не само нас като православни християни, но и всички християни, както и всички хора, които уважават правото на религиозна свобода и културно творение.

Ние, като Кипърската Църква, уважаваме вярващите в исляма като човешки същества, като наши братя и сестри, в тях има Божий образ. Ние показваме на практика уважението си към тяхното свещено и свято, но искаме същото и за нашите светини. Този въпрос, разбира се, засяга не само Света София, но и всички наши Свещени Храмове, православни светилища и гробища в частта на нашия окупиран от турските войски остров, които от 1974 г. са осквернени, превърнати в джамии или т.н. А по-лошото – превърнати са в складове и конюшни.“ – заяви силно огорчен Кипърският Архиепископ Хрисостом.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal