Начало » Новини » Светът » Кипърският Архиепископ за Света Софѝя: Много добре познаваме Турция. Турците си останаха недодялани и нецивилизовани; такива са и такива ще си останат!

Кипърският Архиепископ за Света Софѝя: Много добре познаваме Турция. Турците си останаха недодялани и нецивилизовани; такива са и такива ще си останат!

Архиепископ Хрисостом остро атакува Турция заради превръщането на Света Софѝя в джамия


In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 12 юли 2020 г. след Божествената Литургия Негово Блаженство Архиепископът на Кипър и на Нова Юстиниана г-н г-н Хрисостом II направи остро изявление относно превръщането на Света Софѝя в джамия, след подписания указ от президента на Турция Реджеп Ердоган.

Натъжени сме, но Света Софѝя няма да загуби своята стойност. За десет (10) века се намираше в центъра на цялото Християнство. От 5 в. до 15 в. беше в центъра на Православието и на Християнството като цяло.

На това място са се провеждали Вселенски и Поместни събори. На това място Византия видя цялата си слава. Влезна в историята. Никоя сила не може да намали стойността на Света Софѝя.

Оново, което Турция успя да постигне е нейното дискредитиране, понеже не се научи да уважава историята. Не се научи да уважава културата, понеже самата тя не е произвела култура, за да я уважава. Тя се е научила да унищожава.

Тя се е научила да присвоява културите на другите и по всяко време, когато това не ѝ изнася, ги унищожава.

Тя невярно представя културите за свои. Ние познаваме Турция много добре. За половин век видяхме унищожението на нашите паметници (турската окупация на Северен Кипър от 1974 г. до наши дни – Бел. прев.).

Топлосърдечно умоляваме Турция чрез Обединените нации повече от половин век да ни позволи да поддържаме религиозните си паметници и не ни оставят да го направим.

В свободните райони на острова, техните паметници ги поддържат. Нашите паметници, които те си присвоиха, когато в миналото окупираха целия остров Кипър (османско робство – Бел. прев.), нашите църкви, които също имат стенописи, ги направиха джамии и въпреки това след нахлуването през 1974 г. имахме нужда заради бежанците да предложим храмове, но не го направихме. Въпреки това не ги („превърнатите църкви в „джамии“ – Бел. прев.) отворихме отново като църкви, макар и да можехме, но ги оставихме като древни паметници.

И това турците не го уважиха. Турците си останаха нецивилизовани и недодялани; такива са и такива ще си останат!

Но това, което повече ни натъжава са Великите сили, а от друга страна и европейците, които своите безсърдечни икономически интереси и нищо друго.

Това трябва много да ни научи. Трябва да стъпим на краката си. Да не чакаме вече. Нито съюзници има, нито приятели, нито поддръжници. Всичко това трябва да ни научи да работим и да си стъпим на краката, на нашите възможности, за да подкрепим нашата родина, колкото и безсилни да сме.

Ако сме обединени, можем да преодолеем всичките ни трудности, имайки Бог за свой помощник и поддръжник“.

Архимандрит Трифилиос Онисифору

Свещена Архиепископия на Кипър

Източник: Ἐκκλησία τῆς Κύπρου

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal