Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Православна Църква на Кипър » Кипърската Църква: Истинският собственик на „Света София“ е Вселенската Патриаршия

Кипърската Църква: Истинският собственик на „Света София“ е Вселенската Патриаршия

Автор: Doxologia INFONEWS

Отразявайки чувствата на гняв и възмущение на кипърския народ, Кипърската Църква изразява дълбоката си скръб и загриженост относно превръщането на „Света София“ в джамия. За това съобщава Orthodox Times.

Кипърските Йерарси изразяват съжалението си, след като установяват, че „няма желание да се предприемат мерки срещу онези, които ежедневно хулят християнската вяра и ценностите на нашата култура, на думи и на дела, поради интересите на определени християнски или цивилизовани западни страни“.

Кипърската Църква предупреждава, че ходът на Турция „ще доведе до дълбока разрив между християнството и исляма“.

Според нас това е небрежно и неоснователно действие, но за турското ръководство това е съзнателен избор от момента, в който реши да направи обрат и да се отдалечи от Европа, за да се сбъдне ислямската визия за Османската империя“ – казва Синодът.

Тъй като кипърските Йерарси не вярват, че има вероятност решението на турския президент да се промени, те предлагат да се разреши на Вселенската Патриаршия, истинският собственик на „Света София“, да отслужва Божествената Литургия за християните в свободните помещения на „Света София“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal