Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Киевският Митрополит Епифаний се срещна с посланика на Република Латвия Юрис Пойканс

Киевският Митрополит Епифаний се срещна с посланика на Република Латвия Юрис Пойканс

Автор: Doxologia INFONEWS

На 29 юли 2020 г. Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Латвия в Украйна Юрис Пойканс. Г-н посланикът беше придружен от третия секретар на посолството.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна разказа на дипломатите за международните църковни дейности, процеса на формиране на Православната Църква в Украйна, актуалната религиозна ситуация в страната, и повдигна редица други въпроси.

По-специално стана дума за събитията в анексирания Крим, където окупационните власти издадоха незаконно решение за събаряне на Храма на ПЦУ в Евпатория.

Освен това страните засегнаха въпроса за временно окупираните територии на Донецка и Луганска област.

В тази връзка Митрополит Епифаний отбеляза, че „Украйна не се нуждае на всяка цена от мир, а от справедлив мир. Такъв мир обаче е възможен само когато агресорът – Руската Федерация – изтегли войските си от територията на страната ни и спре да използва незаконни въоръжени групи за дестабилизиране на ситуацията в Украйна“.

Също така по време на разговора Негово Блаженство обърна внимание на противоречивото решение за превръщането на Света София в джамия и изрази загриженост относно очакваните последици от това събитие.

В резултат на срещата страните се споразумяха да продължат сътрудничеството в областта на социалните и хуманитарни проекти, както и развитието на сътрудничеството между капеланските служби.

Източник: Православна Църква на Украйна

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal