Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » Иран: Изпитахме радост от отварянето на Света София като джамия

Иран: Изпитахме радост от отварянето на Света София като джамия

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Един от първите коментари относно отварянето на Света София като джамия, дойде от Иран: „Изпитахме радост“. Така Иран се нарежда до Пакистан, където също са изпитали тази „радост“.

Във времето, когато новината за превръщането на Света София от музей в джамия не беше изобщо добре приета от европейските страни и страните от двете Америки, с изключение на Великобритания и Русия, един от първите положителни коментари дойде от Иран.

Говорителят на иранското правителство г-н Абас Мусави заяви, че са щастливи да видят отварянето на Света София за мюсюлманско служение.

Абас Мусави коментира въпроса, заявявайки: „Отварянето на Света София за мюсюлманско служение, което беше прието с удовлетворение от народа на Турция и мююлманите, и ние изпитахме тази радост“.

Позовавайки се на реакциите на някои страни за това решение, сред които най-острите на Гърция, Кипър и САЩ, той заяви, че „Статутът на Света София представлява вътрешен въпрос за Турция. Това е въпрос, който трябва да бъде оценен в рамките на националния суверенитет на Турция“.

Реакцията на Иран, напълно съвпада с реакцията на „православна“ Русия: „Това е вътрешен въпрос на Турция“.

Източник: SonDakika.com Tourkikanea.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal