Изявление на Московския Патриарх Кирил за Храма на Света Софѝя Божия в Константинопол

Автор: Негово Блаженство Патриарх на Москва и на цяла Русия г-н г-н Кирил

Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да преразгледат музейния статут на Храма на Света Софѝя, един от най-великите паметници на Християнската култура.

Построен през VI век в чест на Христа Спасителя, този Храм означава много за цялото Православие. И той е особено скъп за Църквата в Русия. Пратениците на великия княз Владимир били запленени от неговата красота, щом преминали прага му. Като чул техния разказ, Свети Владимир покръстил себе си и Рус, която навлязла в ново за нея духовно и историческо измерение – в Християнската цивилизация.

Възхищението пред постиженията на тази цивилизация, част от която сега сме ние, ни е предадено от много поколения. Един от най-почитаните нейни символи е бил и остава „Света Софѝя“. Нейният образ е трайно навлязъл в нашата култура и история. Той е давал сила и вдъхновение на нашите архитекти в Киев, Новгород, Полоцк, във всички главни центрове на духовното оформяне на Древна Рус.

В исторически план отношенията между Рус и Константинопол са били различни, имало е и твърде сложни периоди. Но всеки опит да се принизи или погази хилядолетното духовно наследство на Константинополската Църква е възприемано от руския народ както в миналото, така и днес – с болка и възмущение. Заплахата срещу „Света Софѝя“ е заплаха за цялата Християнска цивилизация, а следователно – и за нашата духовност и история. Днес за всеки руски православен човек „Света Софѝя“ е велика Християнска светиня.

Задължение на всяка цивилизована държава е да съхранява баланса: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да допринася за обединяването на хората, а не за разделение.

Днес отношенията между Турция и Русия се развиват динамично. При това трябва да вземем предвид, че Русия е страна с преобладаващо Православно население. Поради тази причина онова, което може да се случи със „Света Софѝя“, ще се приеме с голяма болка от руския народ.

Надявам се на благоразумие на държавното ръководство на Турция. Запазването на днешния неутрален статут на „Света Софѝя“, един от шедьоврите на Християнската култура, Храм-символ за милиони Християни по света, ще послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, за укрепване на междурелигиозния мир и съгласие.

06 юли 2020 г.

Източник: Православна Църква в Русия

Коментар: Doxologia INFONEWS

Много хубави думи от страна на Патриарх Кирил, но всички знаем, че това е поредното лицемерие, идващо от Москва. Путин и Ердоган са близки приятели и имат общи интереси. Ако толкова Москва беше загрижена за „Света Софѝя“, веднага можеше да спре този цирк, но уви тя има интерес от този спектакъл – да нарани Майката Църква. Всичко това е част от войната, която води Кремъл чрез Московската Патриаршия срещу Православната Църква. Това са само поводи за тяхната мръсна и антицърковна политика на „разделяй и владей“. Както казват тези „прекрасни слова“ публично, в същото време задкулисно нищо не правят, дори вредят създавайки поле на конфронтация между Ергодан и Вселенския Патриарх. И тук руснаците ще бъдат губещи. Жалко за тези, които им вярват…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal