Начало » Новини » Светът » ИЗВЪНРЕДНО: Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света Софѝя в музей, давайки зелена светлина на Ердоган да я превърне в джамия

ИЗВЪНРЕДНО: Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света Софѝя в музей, давайки зелена светлина на Ердоган да я превърне в джамия

In other languages: GR EN

Автор: Йордан Георгиев

Турският Върховен съд (Държавен съвет) отмени решението от 24 ноември 1934 г., с което тогавашното турско правителство превръща Храма на Света Софѝя в музей, предаде CNN Türk и по информация на Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Преди малко Турският Държавен съвет излезе със свое окончателно решение, в което обявява решението на правителството на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк от 1934 г. за отменено, т.е. спира неговото действие. По този начин, отваря възможност на ислямиста Ердоган да превърне Православния Храм на Света Софѝя в джамия. През 1934 г. Мустафа Кемал превръща Храма в музей, за да няма междурелигиозни конфликти, както и да докаже на света, че Турция е светска държава, която е загърбила своето османо-ислямско минало.

С този си акт Ердоган отвори кутията на Пандора.

Това може да доведе до много сериозни конфликти, виновни за които ще бъдат всички тези, които гледаха мълчаливо отстрани и не подкрепиха Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква в нейната ботка за Патриаршеския Храм на Света Софѝя Божия! В това число някои поместни Църкви, държави и международни институции, които с мълчанието си застанаха срещу Църквата!

Маските паднаха и се видя кой кой е!

Според различни международни анализатори действията на Ердоган за превръщането на Света Софѝя в джамия не са негови лични, а се предполага, че зад всичко това стои Владимир Путин, мръсната московска политика и омразата на висшия църковен кагебиски клир на Московската Патриаршия срещу Вселенския Патриарх Вартоломей. Мразят го, защото той като Вселенски Патриарх изпълни своите задължения, съгласно прерогативите, които има въз основа на Свещените Канони и вековната върковна традиция, а именно сложи край на църковния московски терор и извършваните от московците канонични престъпления в Украйна.

Не бива да забравяме, че Московия (Русия) заяви, чрез своя официален говорител Дмитрий Песков, че Света Софѝя е вътрешен проблем на Турция. С две думи, тя няма нищо против този Храм да се превърне в джамия. И московците имат претенции да бъдат православни християни, е не са били и няма да бъдат! Имат повече симпатии към исляма, будизма, атеизма и паганизма.

Но, който води война срещу Бога и Неговата Църква, няма да види нищо хубаво. Загубата му е сигурна, въпросът е какво ще бъде наказанието за тях.

Всичко това е една геополитическа мръсна игра срещу Църквата!

Ердоган ще даде изявление във връзка с решението към 21:00 ч. тази вечер!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal