Начало » Новини » Светът » За последните 30 години в Русия са се появили около 8 хиляди джамии

За последните 30 години в Русия са се появили около 8 хиляди джамии

Автор: Doxologia INFONEWS

След разпадането на безбожническия престъпен Съветски съюз, в новосъздадената държава Русия са възстановени и построени близо 8 хиляди джамии. Това заяви по време на пресконференция в Москва Рушан Абясов, зам.-председател на Съвета на мюфтиите на Русия, и мюфтия на Московска област.

За този кратък период от време – почти 30 години – успяхме да възстановим или построим близо осем хиляди джамии в цялата ни страна“ – каза той, цитиран от РИА Новости.

Абясов припомни, че до 30-те години на миналия век руските мюсюлмани са имали около 15 хиляди обекти – джамии, медресета и други мюсюлмански сгради, но до 1991 г. са останали само около сто исторически джамии.

В момента се работи по откриването и възстановяването на изгубените обекти. Най-важният въпрос е да намерим документация за тези обекти. Ако имаме архивна документация, имаме право да претендираме за определена сграда. Ако намерим доказателства, че на конкретно място е имало сграда, която е принадлежала на мюсюлманите, тогава имаме право по закон“ – обясни Аббясов.

Той припомни случая с джамията от 15 век в Касимов, която беше музей, а по-късно стана собственост на мюсюлманите.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal