Начало » Новини » Светът » Ердоган: Ще отворим Света Софѝя за мюсюлманско служение и молитва на 24 юли 2020

Ердоган: Ще отворим Света Софѝя за мюсюлманско служение и молитва на 24 юли 2020

In other languages: GR

«Имаме за цел да отворим Света Софѝя за (мюсюлманско) служение на 24 юли 2020 г. в петък, заедно с петъчната молитва» – заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент допълни, че както при всички джамии в Турция, вратите на Света Софѝя ще останат отворени за всички, а сега вече нямало да има входен билет, както беше досега когато Света Софѝя имаше статут на музей.

«Когато дойдат посетители ще видят, че слуховете – че няма да запазим цялото културно наследство на паметника – не са верни», увери Ердоган като подчерта, че «общото наследство на човечеството – Света Софѝя – ще продължи да обгръща всички с новия си статут, който е много по-открит и много по-оригинален».

От друга страна той определи Света Софѝя като «перлата на Константинопол» и посъветва гражданите да не бързат да я посещават преди да отвори своите врати на 24 юли 2020 г.

«Призовавам всички да уважават решението за Света Софѝя, което е взето от съдебните и изпълнителните органи на нашата страна» – отбеляза на друго място.

В същото време, докато турският президент говореше, отвън пред Света Софѝя стотици мюсюлмани се молеха на Аллах.

Припомняме, че днес Държавният съвет на Турция (Върховен административен съд) отмени правителствения акт от 1934 г., който превърна Света Софѝя като музей и така се откриха нейните красиви мозаечни стенописи, които бяха замазани под хоросан.

Източник: Ρομφαία

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal