Ердоган: Тази година на 15 август православните ще могат да отслужат Божествена Литургия в Монастира Панагия Сумела | А дали това е вярно? | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Днес по-рано от Вселенската Патриаршия заявиха, че „Турските власти не разрешават отслужването на Божествена Литургия в Свещения Храм на Панагия Сумела заради коронавируса“.

След това турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес по-късно заяви, че тази година на 15 август, когато е Успение Богородично православните християни ще могат да отслужат редовно Божествената Литургия в Монастира Панагия Сумела край Трапезунд.

Между другото, Ердоган заяви, че „Монастирът Панагия Сумела е един символ за популяризирането на Турция в чужбина и носи следите на всички култури, които са минали през региона (основно гърци, грузинци и арменци – Бел. прев.)“.

За съжаление“, както заяви Ердоган, „част от произведенията (Свети Мощи, реликви, църковна утвар – Бел. авт.) са пренесени през 1930 г. в Гърция (след сключения договор между Елевтериос Венизелос и Исмат Иньоню – Бел. авт.)“.

До Малоазийската катастрофа през 1922 г. непревърнатите в джамии православни Храмове и Монастири са били действащи и са били собственост на Вселенската Патриаршия. Монастирът Сумела е бил действащ Монастир с много монаси, които след гонитбата и геноцида над гръцкото население в този период те вземат, каквото могат със себе си, вкл. и чудотворната Икона на Панагия Сумела.

Ердоган заяви, че страната му е възстановила отново да функционират акведуктите и стълбите, като „днес откриваме една част от дейностите, свързани с укрепване на скалната маса над Монастира“.

Ако ние бяхаме нация, която разрушава символите на другите религии, както твърдят някои, тогава на мястото на този Монастир, който се намира в нашите ръце повече от 5 века, нямаше да има нищо. Същото важи и за другите паметници, които са разпръснати в Анатолия. Ние никога не сме искали да изравняваме със земята и да разрушаваме, а сме искали да ги задържим живи“, подчерта Ердоган.

Разбира се това, което казва Ердоган е половината истина. Хиляди храмове на православните гърци, на арменците, на асирийците, на грузинците са или разрушени именно през петвековното османско владение, или превърнати в джамии. Това, което е останало неосквернено от османо-ислямската им ръка е по-малката част, която използват за политическите си мръсни игрички. Именно с тази по-малка част Ердоган се хвали и иска да хвърли пясък в очите на всички християни.

И накрая, Ердоган заяви: „Бих искал да обява добрите новини, че тази година Православните наши съграждани ще могат да отслужат Литургия за 15 август в Монастира Сумела, която Литургия беше прекъсната заради дейностите по реставрация“. Обаче, това негово изявление се оказа крайно некоректно и невярно, понеже има строги изисквания за струпването хора в храмовете заради коронавируса и турските власти не разрешават. От друга страна, на Божествената Литургия, която би отслужил Вселенският Патриарх ще се струпат хиляди поклонници основно от Гърция, Кипър и Грузия, чиято сигурност и безопасност от Патриаршията не могат да гарантират. Поради това, към този момент от Вселенската Патриаршия заявиха, че няма да има Божествена Литургия за 15 август, понеже турските власти не разрешават заради Covid-19.

Остава да видим дали ще има някаква промяна по този въпрос…

Източник:  CNN Greece

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ