Начало » Новини » Мнения » Ердоган провокира: Да освободим Света София от оковите на робството беше наша мечта от младините ни

Ердоган провокира: Да освободим Света София от оковите на робството беше наша мечта от младините ни

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Днес турският президент отново скандализира международната общност с цинизма си за Света София, показвайки, че изобщо не се интересува от международните реакции по отношение неговите действия, насочени срещу Православната Църква и Християнството като цяло.

В момента, в който Гърция иска на Срещата на върха на европейските лидери за да бъдат наложени тежки санкции на Турция, Ердоган заявява публично без никакъв свян, че превръщането на Храма на Света София в джамия е било мечта от неговите младини.

Да освободим Света София от оковите на нейното робство беше мечта от нашите младини“, заяви Реджеп Тайип Ердоган, днес на празника на Света Марина след петъчната молитва, точно една седмица преди Света София да функционира като джамия! Той добави, че вече веригите са скъсани, заявявайки: „Ние сме радостни, че направихме нашите мечти от младежките ни години реалност“.

След това той допълни: „реакциите от чужбина не ни обвързват изобщо“ Процедурата за Света София е въпрос на нашата вътрешна юрисдикция“, както всъщност заявиха и от Русия, които подкрепиха действията на Ердоган, заявявайки, че „Света София е вътрешен въпрос на Турция“. Това препотвърди и външният минитър на Турция Мевлют Чавушоглу, който заяви, че „Путин е съгласен за превръщането на Света София в джамия“.

По отношение на международните реакции, Ердоган допълни също, че „всички международни реакции за Света София за празни от съдържание“. Той официално обяви, че на първата молитва в Света София в петък на 24 юли ще присъстват между 1000 и 1500 души.

Що се отнася до турската агресия в Либия, той заяви, че няма да остави „своите братя“ ислямисти сами и ще им помага постоянно.

Стъпките, предприети от Египет по този въпрос, особено подкрепата им за преврата на Хафтар, показват, че това са незаконни действия“, заяви Ердоган. А по отношение дейтвията на ОАЕ, които също оказват подкрепа на ген. Хафтар, който се подрепя и от гръцкото правителство, Ердоган заяви, че са „пиратски“ по своята същност.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal