Ердоган откри след реставрация превърнатия преди 7 години в джамия Храм на Света София в Трапезунд | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Едновременно с изявленията на Ердоган по случай отварянето за посещение на Монастира Панагия Сумела, той обяви същи и отварянето за обществеността на историческия византийски Храм на Света София в Трапезунд, превърнат в джамия. Света София в Трапезунд също беше музей до преди 7 години, когато Ердоган реши да я превърне в джамия.

Храмът на Света София в Трапезунд преди 2 години беше затворен за реставрационни дейности, които приключиха едновременно с тези на Монастира Панагия Сумела, който днес беше открит за поклонници и туристи.

Решението за превръщането на Света София в джамия беше взето през 2013 г. и единствената сграда, датирана от 13 в. по време на царуването на Мануил I Велики Комнин от Тразундската империя, беше прехвърлена от министерство на културата на Турция на Вакъфската Дирекция за да фукционира като джамия.

През 2018 г. започнаха дейностите по реставрация на сградата, които приключиха, според близките до правителството средства за масова информация. А самото откриване имаше празничен характер в присъствието на турския министър на културата Мехмет Нури Ерсой.

Света София в Трапезунд, както и Света София в Константинопол са известни с уникалните си иконографии. В Храма на Света София в Трапезунд също са инсталирани паравани и завеси, които да скрият нейната красота отвътре. Те са поставени още през 2013, когато Храмът престана да бъде музей и стана джамия.

Източник:  CNN Greece

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ