Енория в Хмелницка област премина към ПЦУ. Общността е отстоявала решението си година и половина

Превод: Соня Димитрова

Енорията в чест на Апостола и Евангелиста Йоан Богослов от село Борисив в Изяславския район на Хмелницка област премина от Руската Църква в Украйна към Православната Църква на Украйна.

Това съобщи ръководителят на Хмелницката Епархия на ПЦУ Митрополит Хмелницки и Камянец-Подилски Антоний (Махота).

Архиереят разказа, че в началото на миналата година общината на селото е планирала да се присъедини към Православната Църква на Украйна и дори е събирала подписи.

«Но местният свещеник о. Васил Дукач, след като направи събрание в селото, с истини и лъжи, сълзи и молби, изопачи фактите и не позволи на другата страна да се изкаже, като убеди хората да останат в лоното на РПЦвУ. Но голяма част от общността на селото не беше съгласна с това решение и в продължение на цяла година работеше, за да може истината да надделее в тяхното село» – написа Митрополит Антоний на страницата си в социалните медии.

През март тази година на събрание на общността единодушно бе взето решение в село Борисив да се регистрира религиозна общност на ПЦУ. С решение на сесия на селския съвет бе предоставено помещение за по-нататъшното му преобразуване в Храм.

На 19 юли в Борисив бе осветен Кръст в двора на бъдещия Храм.

Още през декември 2018 г. Митрополит Антоний съобщи, че енорията в с Доброгоршча, която премина към ПЦУ, е получавала заплахи от РПЦвУ.

Вече над 550 енории се присъединиха към ПЦУ от момента на нейното създаване и предоставянето на Томос за автокефалия.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal