Начало » Новини » Светът » Енорията на Свети Никанор, която помага на болницата в Кастория

Енорията на Свети Никанор, която помага на болницата в Кастория

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Както всяка година, така и тази, Енорийската Благотворителна организация към Свещения Храм на Свети Никанор в Катория, по повод празника на Преподобни Никанор Чудотворец, Светецът на Западна Македония и Покровителят на децата в Кастория, дари медицинско оборудване на педиатричната клиника на Главната Болница на Кастория.

По-конкретно, след консултация с ръководството на болницата, Храмът на Свети Никанор закупи и дари един електронен оксиметър, една база и три сензора.

За Romfea.gr, Предстоятелят на Свещения Храм на Свети Никанор Протойерей Елевтерий Ситилидис заяви: „това представлява наш дълг да помагаме на болницата на Кастория, а още повече на педиатричната клиника, понеже нашият Светия е Покровител на децата на Кастория, след чудотворната му намеса за тежката форма на болестта (едра шарка – Бел. авт.)“.

През 1908 г. Кастория е била подложена на тежка форма на едра шарка, което е довело да смъртта на много малки деца. Тогава майките са отправили молба до братята на Завордския Монастир на Свети Никанор (или Преображение Господне) да изпратят в Кастория мощите на Свети Никанор. Отците от Монастира са удовлетворили тяхната молба.

Мощите са били изпратени и придружени от брата на Монастира, тогавашния млад дякон Никифорос (Папасидерис), който произхожда от Диспильо. Същият този монах по-късно става Митрополит на Кастория († 1958). След като мощите пристигат в града, смъртта веднага е спряла да поваля децата и според думите на тогавашните касторийци „болестта беше отсечена с нож“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal