Начало » Новини » Мнения » ЕКСКЛУЗИВНО: Киевският Митрополит Епифаний поздрави американските граждани с Деня на независимостта

ЕКСКЛУЗИВНО: Киевският Митрополит Епифаний поздрави американските граждани с Деня на независимостта

Превод: Соня Димитрова

На своята страница във Фейсбук Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний поздрави братята и сестрите в Христа, както и всички граждани на САЩ, за Деня на независимостта.

«Днес отправям моите сърдечни поздравления към нашите братя и сестри в Христа и към всички граждани на Съединените Щати, които празнуват 244-годишнина от Независимостта на своята страна. Не без основание наричат Америка страна на свободите, правата и възможностите, и аз се убедих в това миналата година, когато направих първото си посещение в Съединените Американски Щати като Предстоятел на Православната Църква в Украйна.

Над два века тази страна е за мнозина по света олицетворение на гражданските свободи, защитата на демокрацията и възможността да се сбъдват мечти. При създаването на новата държава в основата на тези ценности е положено разбирането и зачитането на Божия Закон, както и на неотменните права на човека, предоставени му от Създателя – правото на живот и свобода. И аз почувствах този дух на уважение и свобода по време на съвместното богослужение в Катедралата на Света Троица в Ню Йорк, където се произнасяха молитви на украински, английски и гръцки език, както и по време на награждаването ми с почетната награда – «Награда за човешки права на Патриарх Атинагор» («Athenagoras Human Rights Award»), и по време на многобройните срещи с духовенството, обществениците, представителите на международни организации, държавните институции на Америка, украинската диаспора.

«Freedom is not free» – «Свободата не се получава безплатно» – е написано на един от мемориалите във Вашингтон. Тази истина се е врязала в паметта си, защото ние, украинците, я разбираме много добре, тъй като и досега защитаваме своята независимост и свобода – както държавна, така и духовна. САЩ вървяха към утвърждаването на демокрацията повече от 200 години. И нашата страна също следва този път – на истината и свободата. И въпреки че за нас това не е лесно, ние вече имаме значителни постижения в това отношение, по-специално сдобихме се с автокефална поместна Украинска Православна Църква, която е фундаментът, духовната основа на независима Украйна.

Като поздравявам всички американци за големия им национален празник, Деня на независимостта, им желая да преодолеят съвременните предизвикателства и противоречия, мирно, процъфтяващо бъдеще, нови постижения и всички блага. Също им желая пандемията да приключи възможно най-бързо и гостоприемно ви каня при нас в Украйна – страна с хилядолетна история, богата на културни и духовни традиции, и на дружелюбни и искрени хора!» – написа Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal