Начало » Новини » Мнения » ЕКСКЛУЗИВНО ИЗЯВЛЕНИЕ на Главния имам на Южна Австралия: Превръщането на „Света София“ в джамия е нарушение на ислямския закон

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗЯВЛЕНИЕ на Главния имам на Южна Австралия: Превръщането на „Света София“ в джамия е нарушение на ислямския закон

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Мохамед Таудиди е Главен имам на мюсюлманската общност в Южна Австралия, шиитски мюсюлманин от иракски произход, учен, философ, педагог, ислямски реформатор, автор на бестселъри и авторитет в света. Счита себе си за „Имам на мира“. Неговата основна максима в служението му е: „Вашата религия не е конституция за останалото човечество, така че не можете да я налагате на останалите“.

Според Таудиди ислямът трябва да бъде изцяло реформиран, за да оцелее. Всички актове на тероризъм трябва да бъдат осъдени и ислямът да се разграничи от тероризма, който проповядва коранът. Той отхвърля носенето на хиджаб от жените, отхвърля дивашкото мюсюлманско отношение спрямо тях. Таудиди остро се противопоставя на домашното насилие, многоженството, убиването на вероотстъпниците и тероризма.

Според него, джамиите трябва да бъдат ограничавани. Той работи по това всички текстове от корана, които се използват като идеологическа основа за извършване на терористични актове, да бъдат премахнати и осъдени.

Мохамед Таудиди коментира за списанието Medium и въпроса със „Света София“.

В исляма има строги и сложни правила за създаването на джамия. Не може просто ей така една сграда да бъде превърната в джамия с решение на президента или на Върховния съд. Това е нарушение на ислямската юриспруденция и на шариата.

Пророкът Мохамед казва: „Който узурпира земята на някого несправедливо, шията му ще бъде обградена с нея надолу по седемте земи (в деня на възкресението).“

За да бъде законно създадена джамия в съответствие с ислямските закони, сградата, имотът, в който ще се провеждат молитви, трябва да бъде прехвърлен по подходящ начин на мюсюлманите, или чрез дарение, или чрез законна покупка. Той не може да бъде отнет със сила, както е в случая със „Света София“.

Второ, ние мюсюлманите изискваме разрешение да се молим на всяка земя, която не се счита за публична собственост. Водата, която използваме, за да се пречистим за ритуала на измиване преди молитви (Wudhu), трябва да бъде наша, или от обществен водоизточник (например обществен кран, чешма или река) или използвана с разрешението на законния ѝ собственик. Без съгласието на собственика/собствениците на земята, мюсюлманите не могат да се молят на тази земя и молитвата върху нея ще се счита за невалидна.

Имам Абу Хамед ал-Газали, един от най-известните ислямски юристи, заявява: „По отношение на джамията, ако тя е построена върху незаконно узурпирана земя или с дърво, което е незаконно узурпирано от друга джамия или имот, е недопустимо да влезете в него, дори и да е за молитва в петък.“

Гранд Аятола Систан казва: „Узурпацията е, когато човек несправедливо поеме контрола върху собствеността или правото на някой друг. Това е нещо, което съвестта, Коранът и традициите третират като незаконосъобразно.“

Църквата в Турция (Вселенската Патриаршия – Бел. Doxologia INFONEWS) е законен собственик на „Света София“ и без нейното разрешение мюсюлманската молитва на територията на „Света София“ ще бъде невалидна.

„Света София“ принадлежи на Църквата в Турция (Вселенската Патриаршия – Бел. Doxologia INFONEWS), на християнската общност и на онези, които са я поддържали през вековете. Ислямските молитви, които се провеждат в „Света София“, изискват сградата да бъде продадена на мюсюлманите или да бъде ползвана с разрешението на нейните собственици. Нито едно от двете не се е случило, което разкрива, че ходът на Ердоган не е нищо повече от поредния политически и ислямистки номер.“ – заявява Главният имам на мюсюлманската общност в Южна Австралия.

* * *

От Doxologia INFONEWS препубликуваме един от коментарите под статията на имама.

MarieN Stewart
За пореден път турците разрушават този „Паметник“ на гръко-православните. Това не е първият път, но може да е последен.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal