ЕКСКЛУЗИВНО: Знае ли Московия (Московска „Патриаршия“), че все още е Епархия на Вселенската Патриаршия?

In other languages: GR

Автор: Архимандрит Романос Анастасиадис – клирик на Вселенската Патриаршия от о-в Крит

Превод: Йордан Георгиев

Нека московците да ни разтълкуват този Берат от 1662 г., който е издаден цели 70 години след ИЗМАМНИТЕ (според Балашов…) обстоятелства за обявявнето на „Патриаршията“ на Москва (на един титул по всичко „празен“, който е признат чрез методите на насилие и подкупи, тъй като Москва дори преди това няма каноничен Томос за автокефалия…)…

Как е възможно московците да мислят, че имат канонична автокефалия и най-вече пълно и съвършено Патриаршеско достойство (равно с онова на Древните Патриаршески Престоли – Вселенски, Александрийски, Антиохийски и Йерусалимски), понеже в действителност никога Вселенската Патриаршия не е предоставяла такъв статут! Напротив, както изрично и недвусмислено се вижда от този официален турски документ от 1662 г., с който е признат и установен от Високата Порта Митрополитът на Лариса като Вселенски Патриарх Дионисий III Вардалис, че епархиите „Россия и Московия“, принадлежат към периферния диоцез на Вселенския Престол и като винаги са дължали подчинение и послушание към Вселенския Патриарх, както останалите негови епархии.

Имайте предвид това, че като „Россия“ в този документ се подразбира Киевската Митрополия, понеже първият и каноничен Митрополит на Киев е с титула „и на цяла Рус/Рос“, което след това е откраднато от Московската Митрополия. За това се обозначава разграничено „Россия и Московия“, като две различни Епархии на Вселенския Престол.

Когато московците, и по-специално безумният и лекомислен постоянен говорител Протойерей Николай Балашов, дадат удовлетворителни отговори на всичко това, тогава нека се занимават и с Томоса на Украйна, ако и да е бил или не „продукт на измамата“… Но по-скоро това ги изгаря, че Украйна има КАНОНИЧЕН Томос, който установи КАНОНИЧНА Автокефална Църква. Нещо което, както казах по-горе, не важи за Московия (Московска „Патриаршия“– Бел. прев.)…

И това прилича на баснята с „Лисицата и гроздето“ [1], т.е. когато не можем се справим с това, което сме си поставили за цел, като го подценяваме заради нашия егоизъм, след това започваме да се преструваме, че не ни интересува изобщо… Или казано с други думи: Понеже Московците нямат каноничен Томос, се опитват да подценят и омаловажат Томоса на Православната Църква на Украйна.

Ето и веществените доказателства…

…Митрополитите, свещениците, калугерите, игумените, калугерките и другите от племето на неверниците, големи и малки, които се намират в Константинопол и в неговата периферия в Галата, Хасилар…., Силиврия, Ираклия, Редестос, Калиполис, Енос, Марония, Серес, Драма, Солун, Лариса, Верия,…., Егрипос,….., Агиямавра,…, Родос,…Инеполис, Зихни, Дидимотихон, София, Филипуполис, Търново, Анхиало, Варна, Созополис, Ямболис, Червена,

***

Никополис, Ипраѝла (Браила), Измаила…….., Теодосиуполис, Артаки, Мармара, Смирна, Магнесия, Ефес, Иконион, Амасия, Кесария, Филаделфия, Неокесария, Ризеон, Керасунт, Трапезунт….., Токатион, Анкара, Котиеон, Гангра, Аталия (Анталия), Камахиос, Елмалион, Хиос, Родос, Крит, Тенедос, Самос, Лимнос, Кос, Митилини……., Наксос, Киорди, Андрос и във васалните области Влахия и Молдавия, Россия и Московия [2], признават споменатия Дионисий за техен Патриарх, като се отнасят към него за подчинените им дела в неговия патриаршески диоцез, и не нарушават техния общ обичай, поради което и няма да пропуснат да проявят уважение и вежливост към него“.

(От Берата на Вселенския Патриарх Дионисий III Вардалис, от лето 1662, както се публикува в „ОФИЦИАЛНИ ТУРСКИ ПИСМА, които се отнасят до НАШИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАВА, което се издава с грижата на Мануил Й. Гедеон, Велик хартофилакс и хронограф на Великата Христова Църква. В Константинопол. От Патриаршеската Печатница, 1910 г.“, стр. 9-14).

Източник: Ρωμαλέῳ Φρονήματι


[1] С няколко думи – лисицата гледала едни гроздове и искала да ги откъсне, но било високо. Казала си „с един скок ще си откъсна от него и ще утоля глада си“. Тя скочила, но гроздовете били толкова високо, че не могла да ги откъсне. Пробвала няколко пъти и накрая се ядосала като казала: „Това грозде е кисело! Изобщо не си струва да му обръщам внимание – и продължила по пътя си“.

[2] Россия (Рос/Рус) е истинското наименование на днешна Украйна. А Московия е истинското наименование на днешна „Россия/Русия“. Московците открадват цялата история и самоличност на Киевска Россия, вкл. и самото ѝ наименование. Това е една голяма фалшификация на историята на Киевска Россия (Украйна) в полза на Московия. Московците открадват не само историята на този народ, но и фалшифицират всичко, свързано с факта, че нямат Томос за автокефалия, създавайки впечатление чрез лъжи, че е автокефална Църква. Оказва се, че Московската Митрополия все още е северна Епархия на Вселенската Патриаршия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal