ЕКСКЛУЗИВНО: Гръцкият президент поиска от Папа Франциск да упражни цялото си влияние, за да промени решението на Ердоган за „Света София“

In other languages: GREN

Автор: Doxologia INFONEWS

На 20 юли 2020 г. президентът на Република Гърция Екатерини Сакеларопулу се свърза с Папа Франциск относно решението на турските власти да превърнат „Света София“ в джамия. За това съобщава Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Екатерини Сакеларопулу подчерта, че решението на Ердоган дълбоко наранява онези, които смятат, че „този върховен символ на Християнството принадлежи на човечеството и на световното културно наследство, което отдалечава Турция от ценностите на светската държава и принципите на толерантността и плурализма“.

Това действие – подчерта президентът – не е вътрешен въпрос на Турция, а по-широк въпрос, който трябва да бъде категорично и недвусмислено осъден от международната общност. Гръцкият президент благодари на Понтифекса за изявленията на подкрепа като поиска от него той да упражни цялото си влияние, за да се изостри интереса на международното обществено мнение, така че турското ръководство да отмени решението си и да възстанови статута на „Света София“ като защитен Паметник.

От своя страна, предстоятелят на Римокатолическата църква се съгласи с бележките на гръцкия президент, призна политическите мотиви на решението на Ердоган и обеща, с оглед на своята роля в света, да продължи усилията си за това Ердоган да преразгледа своето решение.

Папата също похвали усилията на Гърция в приемането на бежанците и имигрантите, в което имаше възможност той да се увери при своето посещение на остров Лесвос заедно с Вселенския Патриарх Вартоломей и Атинския Архиепископ Йероним през 2016 г.

Президентът отново отправи своята покана към Папа Франциск да посети Гърция през 2021 г., когато ще се чества 200-годишнина от гръцката революция през 1821 г. Папата прие поканата, надявайки се, че условията ще позволят реализирането на това пътуване.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal