ЕКСКЛУЗИВНО: Всички поместни Църкви остават верни на преподаването на Божественото Причастие от един Потир с една обща лъжичка

Автор: Doxologia INFONEWS

Във вторник на 21 юли 2020 г. Свещеният Синод на Румънската Патриаршия проведе своята сесия под председателството на Румънския Патриарх г-н г-н Даниил. За това съобщава пресслужбата на Румънската Патриаршия.

С тайно гласуване беше избран нов Архиепископ на Сучава и Ръдъуц, след като миналият Архиепископ (Пимен) почина от коронавирус COVID-19. Новоизбраният Архиепископ е Негово Високопреосвещенство Ботошанският Епископ Калиник, който беше Викарий на Архиепископията в Яш.

Новоизбраният Архиепископ

Също така Синодът реши да включи в църковното календарче на Румънската Църква Света Блажена Ксения от Санкт Петербург – паметта ѝ се чества на 24 януари.

Света Блажена Ксения от Санкт Петербург

Освен всичко друго, Синодът разгледа отговорите на Предстоятелите на автокефалните поместни Православни Църкви, адресирани до Румънския Патриарх по отношение начина на преподаване на Божественото Причастие по време на Божествената Литургия в контекста на новата коронавирусна пандемия.

Синодът категорично и недвусмислено заявява: „Всички поместни Църкви остават верни на преподаването на Божественото Причастие от един Потир с една обща лъжичка.Тук Синодът няма предвид Московската Патриаршия, която единствена се погнуси от Христа и реши да го дезинфекцира по време на всяка Божествена Литургия.

Накрая Синодът взе под внимание това, че приносът на Румънската Патриаршия за подкрепа на засегнатите от ковид пандемията по време на извънредното положение бе 20 896 872 леи (4 316 601, 32 евро).

Румънският Патриарх Даниил благодари на всички Йерарси на Румънската Православна Църква, които подкрепиха местния диалог с властите и спазват указанията на канцеларията на Свещения Синод в контекста на ковид пандемията. Свещеният Синод изисква стриктно спазване на санитарните правила през времето на пандемията.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal