Екатеринбургският Епархийски Съд низвергна от сан Схиигумен Сергий (Романов)

Автор: Doxologia INFONEWS

На 03 юли 2020 г. Епархийският Църковен Съд в Екатеринбург (Московска Патриаршия) прие решение да низвергне от сан Схиигумен Сергий (Романов), поради неговите антиканонични, християно-джихадистки и престъпни изказвания и действия. Това съобщи митрофорният Протойерей Николай Малета, председател на Църковния Съд при Екатеринбургска Епархия и Настоятел на Катедралата на Света Троица.

Църковният Съд намери за виновен Сергий Романов в нарушаване на свещеническата клетва, монашеските обети, редица Свещени Канони и Правила на Вселенските Събори.“ – се казва в съдебното решение.

По отношение на постъпилите жалби с обвинения за насилие срещу деца в Средноуралския женски Монастир (където живее Сергий Романов), Протойерей Николай Малета заяви, че Епархийският Църковен съд няма капацитета да провежда цялостно разследване и да събира доказателства. „Епархийският Църковен Съд изразява надежда, че правоприлагащите органи ще проведат цялостно задълбочено разследване, за което Екатеринбургска Епархия ще окаже пълно съдействие“ – каза той. Все пак, Епархията продължава да събира доказателства, а конфиденциалността на свидетелите е гарантирана.

Обвиняемият Сергий Романов не се яви и на това трето заседание на Епархийския Църковен Съд. „Съдебното заседание започна по обяд. Отец Сергий не дойде в съда“ – заявиха от пресслужбата на Епархията.

Същевременно десетки вярващи дойдоха в двора на Митрополията да подкрепят отец Сергий. „Прекратете това гонение“ – викаха хората. Те бяха без предпазни маски на лицата си и не спазваха указанията за защита от коронавирус.

Повечето от журналистите, които пристигнаха да отразят събитието, бяха с маски и спазваха отстояние.

Решението на Църковния Съд подлежи на утвърждаване от Патриарха на Москва и на цяла Русия г-н г-н Кирил.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal