Екатеринбургската Епархия на Московската Патриаршия ще провери информация за насилие над деца в Средноуралския Монастир

Превод: Соня Димитрова

Екатеринбургската Епархия на РПЦ МП изследва информация за грубо отношение към деца в Средноуралския Монастир, който сега фактически се ръководи от аргосания схиигумен Сергий (Романов). Както съобщи Znak.com на 29 юни, позовавайки се на пресслужбата на Епархията, сега се проверяват изявления в медиите за периода 2009-10 г.

«Към днешна дата е установен кръгът от бивши възпитаници, които твърдят, че по времето, когато са били в Монастира, към тях са били прилагани неприемливи възпитателни мерки. Сътрудниците на Епархията са се свързали с горепосочените млади хора, сега събират и проучват подробно техните свидетелства, включително причините, поради които тези обвинения не са били публично оповестени преди. Ако е необходимо, по искане на тези лица Епархията е готова да им предостави духовна и психологическа помощ», – казаха от Екатеринбургската Епархия.

Още преди конфликта на Епархията със схиигумен Сергий се е говорило, че в Средноуралския женски Монастир се отнасят жестоко към децата, дори са прибягвали към насилие. Скандалът предизвика публикуването на нова информация. Например телевизионната водеща Ксения Собчак снима сюжет за трудния живот на децата в Монастира. В събота, 27 юни, тя беше нападната по време на снимките на тази част от сюжета на територията на Монастира, като беше повалена на земята, както и режисьорът на филма Сергей Ерженков. По-късно режисьорът бе освидетелстван с фрактура на костта в спешното отделение. Представители на Сергий нарекоха инцидента провокация от страна на Собчак.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal