Дяконска хиротония в Атина от Митрополита на Белгия Атинагор. На Литургията присъства и Митрополитът на Мексико Атинагор | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 05 юли 2020 г. в Атина служи Високопреосвещеният Митрополит на Белгия, Нидерландия и Люксембург г-н Атинагор. Той отслужи Архиерейска Божествена Литургия в Храма на Свети Марко Евгеник в Като Патисия (Атина) на Свещената Архиепископия на Атина.

Митрополит Атинагор извърши хиротония в дяконски сан на йеропсалта Констандинос Дедес, който до днес служеше като протопсалт в гореспоменатия Храм. От днес, той става и клирик на Вселенската Патриаршия и ще служи в диоцеза на Свещената Митрополия на Белгия.

По време на изключително трогателната хиротония, новият дякон заяви, че за него е много голяма чест, но и отговорност към Свещенството, да служи в Църквата, както и това да получи положителен отговор от Митрополита на Белгия за неговата хиротония и назначение. Той отбеляза, че новата му мисия, от една страна, ще бъде трудна, но от друга – много хубава с Божията любов.

На Божествена Литургия сред множеството вярващи присъства и Митрополитът на Мексико г-н Атинагор, който поздрави новия дякон и му пожелава дълго и приятно служение в Митрополията на Белгия. Той окуражи новия дякон като му заяви, че той навремето, когато е назначен за Митрополит на Мексико след създаването на новата Митрополия е отишъл да обслужва около 5 000 православни гърци в Мексико и страните от Централна Америка. Имал е на разположение само трима свещеници. Сега вярващите в Свещената Митрополия на Мексико и страните от Централна Амаерика са повече от 550 000 души, основно местни латиноамериканци, вкл. и много индианци. Постоянно паството на Свещената Митрополия се разраства от новите желаещи местни латиноси да приемат Светото Православие.

Митрополитът на Мексико г-н Атинагор заяви, че сега клириците му са 80, сред които има кубинци, колумбийци, хондурасци, мексиканци, венецуелци, костариканци, от холандските Антили и др. Той подчерта, че латиноамериканците обичат изключително много гръцката култура, история и език. С огромно желание учат езика на Евангелието – гръцкия език. И не на последно място заяви, че те изпитват огромна любов към Светата Православна Католическа Църква. С радост и вълнение приемат нашата Православна вяра. Катехизацията е на 100 %, а храмовете по време на богослужение са претъпкани от черкуващи се вярващи нещо, с което ние в България изобщо не можем да се похвалим, за съжаление.

Митрополитът на Мексико се пошегува за да отпусне новия дякон, заявявайки, че не бива да се притеснява, защото няма да обслужва островни държави с голямо разстояние между тях, както и още няколко други в диоцеза, а само три страни – Белгия, Нидерландия и Люксембург. От своя страна, Митрополитът на Белгия Атинагор отговори на шегата, като каза, че „нека да не забравяме, че една част от Карибските острови са владение на Нидерландия“, за това има и отдалечени острови, но са в друг диоцез на Майката Църква Вселенската Патриаршия.

Източник: Ορθοδοξία INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal