Начало » Новини » Светът » Гърция: Префектът на Северно Егейско море поиска да бъдат спрени всички дейности по Валиде джамия

Гърция: Префектът на Северно Егейско море поиска да бъдат спрени всички дейности по Валиде джамия

In other languages: GREN

Превод: Йордан Георгиев

Префектът на Северно Егейско море г-н Костас Мудзурис чрез своето до министъра на развитието г-н Адонис Георгиадис и до министъра на финансите г-н Христос Стайкурас иска да бъде спряно финансирането на проекта по възстановяването на Валиде джамия в Митилини на о-в Лесбос. Това е една от крайните реакции на местно ниво, свързана с решението на Ердоган да превърне Света София в джамия.

Префектът на Северно Егейско море и Префектурната власт счита, че с оглед на настоящите обстоятелства трябва да се прекрати финансирането и изпълнението на проекта, който е бил одобрен и включен в Програмата за развитие със специална цел за Северно Егейско море 2017-2020 (Програма с национални ресурси ΠΔΕ) със сумата от 1,2 млн. евро“, се отбелязва в съответното обявление на Префектура на Северно Егейско море.

Самият Префект заяви, че е взел това решение, тъй като не може да остане безразличен „към всичко това, което се случва в Константинопол и по-специално към превръщането на Света София в джамия от правителството на Ердоган“.

В проекта е предвидено укрепване на минарето, което ще е срути и облагородяване на района около джамията.

Валиде джамия се намира в Епано Скала в Митилини и представлява най-старата джамия на острова, построена през 1615 г., която е определена като паметник на културата от минитерството на културата на Гърция през 1981 г. Оттогава досега не са извършвани никакви дейности по поддръжка и укрепване на паметника на културата.

Източник: Ρομφαία

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal