Начало » Новини » Светът » В Япония беше създадена общност на ПЦУ

В Япония беше създадена общност на ПЦУ

Превод: Соня Димитрова

В Япония беше създадена общност на ПЦУ. Това каза в интервю за в. «День» Павло Королюк, Протойерей на Православната Църква на Украйна, служещ за Украинската православна мисия «Свети Юда» в Япония.

«Нашата украинска православна енория е резултат от обединението на украинската общност в Токио преди повече от 20 години. За повечето украинци стана некомфортно да посещават Руската Православна Църква, която по онова време беше единствената Православна Църква в Япония, така че група семейства се обединиха и след детайлно обсъждане се обърнаха към Украинската Православна Църква на Киевската Патриаршия, за да се основе мисия тук в Япония» – каза той.

Според Королюк по това време общността е била финансово ограничена и не е можела да си позволи да покани свещеник за постоянно пребиваване в Япония. Но една от възможностите, които им е била предложена, е да се подготви и ръкоположи един от местните украински представители за по-нататъшно служение.

«Аз бях този, който се съгласи, и като избран кандидат от общността преминах обучение в Антиохийската Православна Архиепископия на САЩ. След това бях ръкоположен за свещеник от Негово Светейшество Патриарх Филарет и благословен да служа в Япония» – каза той.

Както отбеляза Павло Королюк, почти всички основатели и енориаши са украинци, живеещи в Япония.

«Правим всичко възможно да подкрепим украинската общност както духовно, чрез богослужение и Свето Причастие, така и логистично, като провеждаме подходящи събития заедно с украинската общност. През последните години също успяхме да съберем средства за подкрепа на защитниците на Украйна. Като енория на Православната Църква съществуваме с благословията на нашия Епископ. През годините ние бяхме под ръководството на Негово Светейшество Патриарх Филарет, днес сме под протекцията на Негово Блаженство Митрополит Епифаний, където се надяваме да останем» – каза Королюк.

Отбелязва се, че в социалната мрежа Facebook има официална страница на мисията, на която се качват съобщения и важна информация, има и затворена група на активните енориаши. Предстоятелят на енорията често общува с хората чрез имейли или лични съобщения в социалните мрежи. Той отбелязва, че искрено се радва на всяка възможност да общува с енориашите си.

Освен това отец Королюк помага за създаването на уникално Украинско неделно училище в Япония през 2010 г.

«Миналата година се случи значимо събитие в живота на нашата общност. Най-накрая проведохме официална среща и за първи път избрахме президент и председател на енорийския комитет, които биха могли да поемат отговорност за светската част на мисията и управлението на енорията. Друг важен фактор е, че бих искал самите енориаши да членуват в комитета и да могат да заемат президентския пост и по този начин да играят по-активна роля в живота на енорията … Имахме планове да провеждаме катехитични часове по време на Великия пост, но засега заради вируса се наложи да ги отложим. Бих искал отново да се върна към тази идея и да започна неформални срещи с енориаши през седмицата» – каза Королюк.

Той също разказа и за религиозните предпочитания на второто поколение украинци, които са се родили в Япония.

«Тук в Япония поради някаква причина не привличат децата към тази част от националното наследство и култура. Наистина не знам какво ще се случи с второто, а сега вече и с третото поколение украинци в Япония. В някои случаи японските баща или майка се отнасят предпазливо към религията и държат децата си далеч от Църквата. В по-голямата си част обаче това е личният избор на родителите да не привличат децата си към Църквата. Често се моля и се обръщам към Бога за помощ, за да достигна до онези украинци, които са се родили в Япония. Аз също принадлежа към второто поколение украински имигранти, имаме много общо с тях» – каза той.

Източник: РІСУ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal