Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх от о-в Тенедос: Всеки Православен Храм е толкова велик, колкото и Света София | VIDEO

Вселенският Патриарх от о-в Тенедос: Всеки Православен Храм е толкова велик, колкото и Света София | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Вселенският Патриарх от 25 юли следобед е на мъченическия о-в Тенедос, за да почете за поредна година със своето присъствие голямото поклонничество за тенедийците, това на Света Параскева Римлянка. Тенедийците са разпръснати из целия свят, но най-вече живеят в Гърция, Австралия, Канада и САЩ. На остров Тенедос (сега на територията на Турция) са останали около 100 етнически гърци, които преди са били мнозинство, а сега са малцинство след организираните заселвания на кюрди и турци от Турската държава от 1950 г. насам.

На 26 юли в неделя, Негово Всесветейшество присъства на богослужението в малката църквичка на Света Параскева, както и на организираното след това тържество.

В своята омилия, Негово Всеветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей даде пример с живота на почитаната Света Параскева, като заяви: „Молим Света Параскева, героинята на вярата, да се застъпи пред Христос за по-бързото преодоляване на пандемията и за предотвратяване на нейните последици – икономически, екологични, социални и други“.

По повод изпълването на два (2) века от възстановяването и функционирането на историчекия Храм на Успение Богородично в Тенедос, той заяви: „Всеки Праволавен Храм е толкова велик, колкото е и Света София“, изпращайки по този начин своето послание за всичко, което се случва в последно време около превръщането на Света София в джамия.

Вселенският Патриарх се обърна към жителите на о-в Тенедос и към представителите на Сдруженията на тенедийците по целия свят, като ги насърчи да се погрижат младите да не бъдат откъснати от духовните си и културни корени на това място. „Ако те самите не се поинтересуват за своята родина, никой друг няма да се интересува от нея“, подчерта той.

Вселенският Патриарх подчерта, че на 26 юли е тройна радост за острова заради интронизирането на новия Митриполит на Имврос и на Тенедос г-н Кирил (Сикис). „Това, което Светата Църква му е поверила досега, той го е изпълнил отговорно и с голям успех“, отбеляза Негово Всесветейшество, уверявайки паството на Имврос и Тенедос, че „свидетелтвото на вашия Пастиреначалник ще се характеризира с любов, смирение и жертвен живот към членовете на Църквата“.

Накрая, Вселенският Патриарх се обърна към Митрополит Кирил, като му каза: „И вие вече сте част от Тенедос“, извиквайки силно „Достоен“.

Източник: Ορθοδοξία News Agency

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal