Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх заедно с американския посланик и консулския корпус на САЩ посетиха Богословската Школа в Халки | СНИМКИ

Вселенският Патриарх заедно с американския посланик и консулския корпус на САЩ посетиха Богословската Школа в Халки | СНИМКИ

In other languages: GR EN

Превод: Йордан Георгиев

На 30 юли 2020, в четвъртък, посланикът на САЩ в Анкара, г-н Дейвид Сатърфийлд, посети Свещения Монастир на Света Троица на о-в Халки, където се намира историческата Свещена Богословска Школа.

Г-н Сатърфийлд, заедно със съпругата си и тяхната дъщеря, както и с близките му сътрудници, пътуваха заедно с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей до о-в Халки. Там бяха посрещнати от Преосвещения Арависки Епископ Касиан, Игумен на Свещения Монастир на Света Троица. След това те посетиха „мълчаливата“ от 1971 г. Школа, нейните аудитории и богата й библиотека, където Негово Всесветейшество си припомни моментите от времето, когато той е бил студент в историческата образователна институция на Вселенската Патриаршия. Заслужава си да се отбележи, че приблизително хиляда богослови, произхождащи от различни страни, са завършили Школата в Халки през 127-годишното ѝ непрекъснато функциониране, като повечето от тях след това са служили в Църквата. Много от тях станали Патриарси, Архиереи, но и университетски преподаватели.

По време на посещението, Негово Всесветейшество и г-н Посланикът имаха възможността да обсъдят други въпроси от живота на Константинополската Майка Църква, за гръцката диаспора и за разпространеното православно паство в Турция, но също и за Архиепископията на Америка, както и за процъфтяващата гръцка диаспора там.

От страна на Вселенската Патриаршия, при посещението присъства г-н Пантелеймон Вингас – Архонт и Велик Хартофилакс, който по-късно разведе посланика Сатърфийлд, неговото семейство и сътрудници при обиколката им на Сиропиталището на о-в Прингипо. Там той ги запозна с историята на благотворителната организация на Майката Църква, както и с плановете и перспективите за възстановяването на Сиропиталището.

По време на това официално посещение присъства и Патриаршеският дякон Яков, който е от Канада, но украинец по произход.

А малката дъщеричка на г-н Посланика през цялото време не се отдели от Вселенския Патриарх, с когото тя си поигра. Дъщеричката на г-н Сатърфийлд е много привързана към Негово Всесветейшество.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal