Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Вселенска Патриаршия: На 15 август за Успение Богородично ще бъде отслужена Божествена Литургия в Монастира Панагия Сумела

Вселенска Патриаршия: На 15 август за Успение Богородично ще бъде отслужена Божествена Литургия в Монастира Панагия Сумела

In other languages: GR EN

Автор: Йордан Георгиев

От Вселенската Патриаршия обявиха днес, че ще бъде отслужена Божествена Литургия за празника на Успение Богородично в Свещения Монастир на Панагия Сумела.

Вчера вечерта Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган му благодари за „системните реставрационни работи“, които са извършени в Монастира Панагия Сумела, който беше открит вчера, след пет години на реставрация и укрепване.

Припомняме, че от Вселенската Патриаршия обявиха, че нямат разрешение от турските власти за отлужването на Божествена Литургия за 15 август заради коронавируса, въпреки изявленията на Ердоган, че може да бъде отслужена.

В своето комюнике отпреди малко от Вселенската Патриаршия заявяват следното:

С удоволствие съобщаваме, че след последния издаден документ от префектурата на Трапезунд, но и във връзка с обявлението на Негово Превъзходителство г-н Президентът на Република Турция, се разрешава отслужването на Божествена Литургия в Свещения Монастир на Панагия Сумела за празника на Успение Богородично.

Тържествената Литургия за големия Богородичен празник ще бъде отслужена от Високопреосвещените Митрополити на Калиполис и Мадитос г-н Стефан, на Силиврия г-н Максим и на Замбия г-н Йоан – Йерарх на Александрийската Патриаршия.

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей на 28-и този месец, разговаря по телефона с Негово Превъзходителство Президентът г-н Реджеп Тайип Ердоган за да му благодари за извършените в горепосочения Монастир системни реставрационни работи и по този повод Вселенският Патриарх му предаде своите пожелания и поздравления, както и тези на местната гръцка общност за предстоящия празник на жертвата (Курбан Байрам).

29 юли 2020

От Великата Протосингелия“.

Източник: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal