Вселенската Патриаршия, Русия и Света София: „Без благоразумие, без съчувствие, без срам“

In other languages: GR EN

Автор: Евангелос Сотиропулос

Превод: Йордан Георгиев


Между 14 юли и 16 юли 2020 г., популярната новинарска агенция Romfea.gr публикува три статии, насочени открито срещу Вселенската Патриаршия и по-специално срещу личността на Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей.

По повод изключително спорния и противоречив въпрос за превръщането на Света София от музей на световното културно наследство (ЮНЕСКО) в джамия Romfea.gr Без благоразумие, без съчувствие, без срам“ не се поколеба за пореден път да осведоми своята предимно гръцка читателска публика за „жлъчката“, която се хвърля с повод и без повод от агентите на Русия и Московската Патриаршия срещу Вселенската Патриаршия и Неговото Всесветейство.

Статията от 16 юли, озаглавена „Рускоговорещите в Турция присъстваха на Божествената Литургия в Базиликата на Свети Николай в Мира (Ликийска – Бел. прев.), лансира антиканоничните действия на поставения от Москва свещеник Георги Сергеев на каноничната територия на Вселенската Патриаршия. Този свещеник не се поколебава да използва Тайнството Божествена Евхаристия, за да отправи специални моления както „за мир в Украйна, така и за добросъседските отношения между Русия и Турция“.

Трябва да се попита: въз основа на кое канонично основание (право – Бел. прев.) гореспоменатият свещеник се намира във вековната юрисдикция на Вселенската Патриаршия и е „отговорен за поддържането за пастирското обгрижване на рускоговорещите в Турската Република“, всъщност за рускоговорещите от Анталия, Беларус и Украйна? Отговорен каноничен Йерарх на територията на Базиликата на Свети Николай е Високопреосвещеният Митрополит на Мира, Ипертим и Екзарх на Ликия г-н Хрисостом, като наследник на плеяда велики Свети Йерархи на Вселенската Патриаршия, носещи титула „на Мира“.

По същия начин в Анталия Пастиреначалник е побелелият Йерарх на Вселенската Патриаршия Високопреосвещеният Митрополит на Писидия и Екзарх на Сиде г-н Сотир, който с пот, сълзи и кръв се опитва да възроди Църквите на Вселенската Патриаршия, които са основани от Свети Апостол Павел.

Разбира се, това преминава границите на журналистическата етика, поради факта, че те (може би несъзнателно?) публикуваха снимка не от скорошната антиканонична „инвазия“ на 14 юли 2020 г. в Мира Ликийска, където присъстваха много малко поклонници, а от друго, както изглежда, несвързано посещение на група руски туристи.

В статията от 16 юли, озаглавена „Патриарх Вартоломей, вместо да се занимава с проблема на Света София, се занимава с украинския въпрос“, Митрополит Антоний в Бориспил (Руска Църква в Украйна – Бел. прев.) отново излива „отрова“ върху личността на Вселенския Патриарх. Той също своеволно е спрял, както и всички от Московската Патриаршия, да назовават Константинополския Патриарх като „Вселенски“, в съответствие с политиката на турското правителство.

В едночасово интервю за телевизионна програма, което Romfea.gr публикува на руски език за „по-добро информиране на гръцката си публика“, гореспоменатият Митрополит „поясни, че това събитие не се е случило внезапно“, понеже, както споменава: „От много години президентът на Турция открито заявява своето намерение да превърне Света София в джамия, но Патриарх Вартоломей, вместо да защитава Византийския Катедрален Храм, се занимава с украинския въпрос“, сякаш тези два въпроса са свързани или дори взаимно изключващи се!

Нещо повече, също и в статията от 14 юли, озаглавена „Православната Литургия ще прозвучи отново в Света София“ – фраза, излязла от злобните уста на Антоний в Бориспил, в която се публикува неговото изявление, където украинският Йерарх споменава „за тежки лишения – превземане на Храмове, нарушаване на права и административен натиск от властите“ в Украйна към „Украинската Православна Църква“, представлявана от Митрополит Онуфрий. Той говори също и за „славолюбие, властолюбие, ереси и схизми“, чрез които се насочва косвено, но ясно вниманието към Вселенската Патриаршия, добавяйки: „Не е тайна, че историята се повтаря, както и фактът, че тя не прощава грешките на тези, които забравят горчивите й уроци”.

Питам се, откъде Митрополит Антоний знае всичко това и как се осмелява да се изразява с такова неуважеие към Вселенския Патриарх? Той по-добре ли знае от Вселенския Патриарх, какво се случва в Турция и какви деликатни баланси поддържат във Фенер от падането на Константинопол до днес, за да съхранят святостите на Православието?

Питам се също, ако тези, които публикуват репортажите в Romfea.gr дали ще имат елементарно достойнство да не ликуват, когато „Православната Литургия ще прозвучи отново в Света София“, не на гръцки с византийско песнопение, а на славянски (руска народна опера – Бел. прев.)! За да го каже Митрополит Антоний, значи той е използван и манипулиран, за да разпространява задкулисни схеми, скалъпени от президентите Путин и Ердоган… за тези, които имат уши, нека го чуят („който има уши да слуша, нека слуша!Мт. 11:15 – Бел. прев.)

Източник: The Orthodox World

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎