Вечерня за Света Кириакѝ в живописния Храм на Света Кириакѝ на малкия о-в Света Кириакѝ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 06 юли 2020 г., в понеделник следобед в навечерието на Празника на Света Кириакѝ беше отслужена Празнична Вечерня в живописния Храм на Света Кириакѝ на малкия о-в Света Кириакѝ, който се намира срещу плажа Кандуни в Панормос на о-в Калимнос.

Вечернята беше отслужена от Ефимерия на Храма на Свети Георги в Панормос Протойерей Йеремия Сакалерос.

Доста вярващи пътуваха с лодка от Миртиес за Света Кириакѝ.

Малката църквичка беше боядисана, чиста и подредена, а цветовете боя бяха предоставени от Николаос Климис.

Вечернята беше отслужена с нужното умиление.

Важно е да се отбележи, че необитаемото островче Света Кириакѝ се намира на разстояние 1000 м. от западните брегове на о-в Калимнос и на 1400 м. от южните брегове на о-в Телендос. В източната част на острова се извисява по-новия малък Храм на Света Кириакѝ, който е построен върху руините на два по-стари Храма.

Снимките са предоставени от Мамас Харамандас.

Източник: Kalymnos News

Любопитно:

О-в Света Кириакѝ се намира в диоцеза на Свещената Митрополия на Лерос, Калимнос и Астипалея с право-правещ Архиерей Негово Високопреосвещенство Митрополит г-н Паисий

Около новия Храм на Света Кириакѝ са запазени руините на трикорабна раннохристиянска базилика с външни размери 12,40 м. дължина, без апсида, и с ширина от 8,85 м. От Храма са запазени голямата полукръгла апсида, части от нейните стени, както и стените на три правоъгълни сгради. По този начин, на острова се е образувал строителен комплекс, вероятно Монастир, който е датиран от края на V и началото на VI в. сл. Хр.

На около 150 м. североизточно от базиликата е открита кариера на сив варовик върху естествената скала. Кариерата е снабдявала със строителен материал базиликата. По-късно след разрушаването на раннохристиянската базилика е издигната едноетажна църква с вътрешни размери 7,80 на 5,00 м., която също е разрушена. Това е станало в ранната византийска епоха, когато на о-в Калимнос и на съседните острови са били построени стотици малки храмове.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ