Будимлянският Епископ Йоаникий с остро изявление за Света София

In other languages: SRB

Автор: Doxologia INFONEWS

В знак на съпричастност с Вселенската Патриаршия заради поругаването на Света София в Константинопол, на 24 юли 2020 г. Будимлянският Епископ Йоаникий отслужи Божествена Литургия в Монастира Джурджеви ступови. За това съобщава Саборник.

В омилията си Архиереят каза:

Всички християни са привързани към тази светиня. Това беше главната светиня във времето на неделимото християнство, величествена. Излишно е да говорим колко много означава за нас християните и за целия цивилизован свят в исторически, и особено в художествен и богословски смисъл. Обаче, както Църквата Божия страда през всички времена в историята, така страдат и нейните светини.

Епископът добави, че не само Света София в Константинопол е превърната в джамия, но и много други Храмове.

Превръщането на Света София в джамия е апокалиптичен знак за цялото християнство.

Разбира се, гръцкият народ е най-привързан към Константинопол, към Света София в Константинопол и към другите светини, които страдат там. Света София е символ на всички страдащи светини.

В наши дни по решение на турския президент Ердоган, който подновява османската идеология в Турция, Света София отново се превръща в джамия. Това е тъжен момент за целия християнски свят и свидетелства за едно: че в древни времена наистина е било извършвано насилие срещу този Свещен Храм и много други Свещени Храмове в поробеното християнство по време на Османската Империя. Днешните власти в Турция не се разграничават от това насилие. Това, което не е тяхно, те насилствено си го присвояват.

Наричайки Ердоган „фалшив султан“, Епископът каза:

Никоя грешна и безбожническа идеология няма да кротува. Напротив. Тя иска да отвлече, иска да оскверни, иска да присвои Божието, за да владее над него, да го осквернява, тъпче и унижава.

Всички сме заедно, всички чувстваме едно и също, цялата Божия Църква страда със Света София Константинополска. Това е Храмът на Вселенската Патриаршия, Храмът на всички православни християни. Каквото и да направят земните власти с тази светиня, тя все още ще свидетелства за разпятието на Христос и за това че страданието ни ще ни обединява още повече!“ – завърши Преосвещеният Епископ Йоаникий.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎