Атинският Архиепископ Йероним за Света Софѝя: „Тя докосва най-съкровеното, не само при мене, но и при религиозните хора, както и при всички цивилизовани хора“ | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

След края на днешното заседание на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква, Негово Блаженство Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II коментира текста на днешното комюнике във връзка с предстоящата среща между Църквата и Държавата в Гърция на 22 юли 2020 г. Той отговори и днес на въпросите на журналистите относно статута на Света Софѝя, заявявайки, че „Въпросът за Света Софѝя докосва най-съкровеното, не само при мене, но и на религиозните хора, както и на всички цивилизовани хора“.

След това той продължи: „Света Софѝя не е само християнски паметник, който е построен от император Юстиниан, а също и един световен паметник с огромно място в културната история. И където се воюва срещу културата, там пада човешката стойност и това е знак, че човечеството губи с всеки изминал ден“.

Митрополитът на Филипи г-н Стефан като говорител на Синода също беше поканен да коментира въпроса за Света Софѝя като подчерта, че потвърждава всико, което е казано по темата, заявявайки надежда, че благоразумието, спокойствието и уважението ще надделеят за този исторически паметник, според информацията на Ορθοδοξία News Agency.

Припомняме, че Атинският Архиепископ Йероним не за първи път се изкава по най-коментирания международен въпрос след Covid-19, а именно въпросът за статута на Храма на Света Софѝя и турските провокации около него.

На 05 юли 2020 г. при зададен въпрос за статута на Света Софѝя, той отговори ясно и категорично: „Вярвам, че няма да дръзнат да я превърнат в джамия“, след един ден, неговото изказване беше коментирано от всички турски медии, като заявиха, че „той провокира“ със своето изказване.

Атинският Архиепископ е с църковно съзнание и човек, който не спестява нищо никому. Той нито има русофилски предпочитания, за да се съобразява с лицемерната политика на Кремъл и неговата религиозна структура Московска „Патриаршия“, откъдето заявиха, че това било вътрешен въпрос на Турция, нито пък има туркофилски чувства и обвързаности с ислямиста Реджем Тайип Ердоган, каквито например има българският премиер Бойко Борисов. За съжаление, българският премиер е известен в цяла Европа като „кученцето на Ердоган“ и негов агент в евреопейските среди. Иначе, придава вид на вярващ, макар да вярва в някаква висша сила, а подрепи един ислямист и застава срещу православния вярващ гръцки народ. Неговото аплоа лъсна по време на турския план за дестабилизация на Гърция през месец февруари и март тази година с хилядите емигранти, които се изсипаха на турско-гръцката граница. Борисов беше единствения политически лидер от целия регион, дори и от ЕС, който зае позицията на Ердоган, стигайки до там, че да „сдобрява“ гръцкия премиер с него. Разбира се, г-н Мицотакис категорично отказа, знаейки игрите между двамата.

През това време, непрекъснато Борисов се хвалеше, как нямало нито един емигрант на турско-българската граница. Е, как да има, при положение, че това е план, насочен срещу Гърция. Ердоган не се притеснява от България, тъй като за Турция България е балкански вилает, а Борисов – валия!

Туркофилията, русофилията и паганизмът в България са бич, който ще ни унищожи, ако не се вземат мерки!


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎