Начало » Новини » Светът » Архипископът на Кипър: Дори и хъркането на Патриарх Вартоломей дразни турците. Те подслушват нашите телефони

Архипископът на Кипър: Дори и хъркането на Патриарх Вартоломей дразни турците. Те подслушват нашите телефони

In other language: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Интервюто с Негово Блаженство Архиепископа на Кипър и на Нова Юстиниана г-н г-н Хрисостом II е дадено само няколко часа преди обявяването на решението на Държавния съвет на Турция, с което се отменя музейния статут на Храма на Света Софѝя, което дава зелена светлина за превръщането ѝ в джамия, от което веднага се възползва турският президент Реджеп Тайип Ердоган, издавайки указа за превръщането ѝ в джамия.

Архиепископ Хрисостом коментира всички събития около Света Софѝя, заявявайки открито и в прав текст, че дори и хъркането на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей дразни турците, тъй като той е пречка за пълната ислямизация на страната.

Аз не предпочетох да имам някаква комуникация с Патриарха, понеже турците подслушват нашите телефони, а Вселенският Патриарх живее в Турция и всички знаем много добре, че дори и хъркането му дразни турците“ – заяви в началото Архиепископ Хрисостом при срещата си с председателя на Демократическата партия на Кипър (ДИКО) г-н Николас Пападопулос.

След това Архиепископът допълни: „За това трябва да държим на известно разстояние Патриарха, за да не го поставяме в трудни ситуации. Тази ситуация е деликатна и не бива да го забъркваме в тези неща. Напълно осъзнаваме неговата мисия, самият той даде своето мнение за Света Софѝя и е хубаво да останем до тук. Каквото ще кажем, това е наш въпрос и не бива да забъркваме по никакъв начин Вселенския Патриарх“.

Архиепископът на Кипър предупреди, че трябва да сме много внимателни с изказванията си и да не замесваме Вселенския Патриарх в тях, тъй като можем да му навредим.

Разбира се, от това веднага се възползваха московците (руснаците), които хвърлиха вината върху него за превръщането на Света Софѝя в джамия, зад който акт всъщност стоят именно те.

Това, което Ердоган прави, разбира се е за вътрешна консумация, както и за други цели. Краят е това, което ще има значение, тъй като Турция вече ще я гледат под ъгъл“ – отбеляза Архиепископът.

От своя страна, председателят на ДИКО заяви, че това действие на Турция е незаконно и осъдително, на което целият Елинизъм по света е длъжен на отговори подобаващо.

Източник: Newsbeast

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal