Архиепископ цетињски Амфилохије за Аjа Софиjу: “Тај величанствени храм је симбол Христовог присуства у овоме свијету, један од најљепших храмова из времена Цара Јустинијана“

In other languages: GRBG


Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохије служио је данас, на празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Морачник на Скадарском језеру, поводом славе ове свештене обитељи.

Христос Господ рођен од Духа Светога и Пресвете Дјеве, савршени човјек нам је открио Оца небескога, научивши нас да се молимо Њему као Оцу небескоме, који је Отац и Његов, који је кроз Њега и преко Њега и наш Отац. Усиновио је људе сам Бог Отац преко Сина свога јединороднога”, бесједио је Митрополит.

Архиепископ цетињски Амфилохије се осврнуо на претварање Свете Софије у џамију и јучерашње обнављање исламске службе у храму који је посвећен Светој Премудрости Божијој Христу Господу

Тај величанствени храм је симбол Христовог присуства у овоме свијету, један од најљепших храмова из времена Цара Јустинијана који је последњих 4-5 вијекова био претворен у џамију. Али је Кемал Ататурк имао разума и мудрости од Бога, да се тај храм отвори за све, и за хришћане и за муслимане, да на тај начин буде знамење свеукупнога свијета. Међутим, нажалост, у ово наше вријеме поново је преовладала политика над разумом и мудрошћу па је поново претварају у џамију.

Како је нагласио по узору на Свету Софију – Храм Премудрости Божије у Цариграду – подигнути су многи други храмови, али и многе џамије, широм свијета па и код нас. Издвојио је величанствени Храм Светога Саве на Врачару, који је задужбина свеукупног нашег народа, као храмове Христовог Васкрсења у Подгорици и Светога Јована Владимира у Бару.

Нека био Господ утврдио нашег Патријарха Вартоломеја чија је Црква ромејска на распећу од 1453. година, нарочито пострадала двадесетих година прошлога вијека када су милион и по православних хришћана са Истока протјерани и разишли се по читавом свијету”, помолио се Митрополит.

Извор: Православна Митрополиjа Црногорско-Приморска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal