Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Архиепископ Йероним за Света Софѝя: Обидата и оскърблението не засягат само Православието и Християнството като цяло, но и цялото цивилизовано човечество

Архиепископ Йероним за Света Софѝя: Обидата и оскърблението не засягат само Православието и Християнството като цяло, но и цялото цивилизовано човечество

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним за пореден път прави остро и справедливо изявление по отношение статута на Света Софѝя, заради което турските медии го нарекоха, че е „провокатор“.Това е второто изявление на Архиепископа на Атина след като Ердоган подписа указ за превръщането на Света Софѝя в джамия.

Той чрез ΑΠΕ-ΜΠΕ (Атинско-Македонска Информационна Агенция) направи следното изявление:

Инструментализирането на религията в преследване на партийни, геополитически и геостратигически цели, характеризира този, който (Ердоган – Бел. прев.) се е захванал с това.

Обидата и оскърблението не засягат само Православието и Християнството като цяло, но и цялотото цивилизовано човечество, всеки мислещ човек, независимо от религията. Мъчно е да риташ против ръжен[1].

Атинският Архиепископ и Еладската Църква с достойнство, християнска любов, канонична отговорност и грамотност застанаха зад Майката Църква Вселенската Патриаршия в нейния изключително труден и мъчителен момент за защита на Символа на Православието – Храмът на Света Софѝя. От Еладската Църква не се притесняват да не обидят някого, защото за тях е важен Христос и Неговата Църква, а не човешките слабости, зависимости и неразбории. Казано с други думи, Епископи с църковно съзнание, рядко срещано в наше време качество, изместено от геополитическите и светски интереси. След като имаш църковно съзнание ще мислиш и за Светата Църква, нямаш ли такова, Църквата е последното нещо, което те вълнува.


[1] Това е част от Евангелския стих от Деян. 26:14: „Всички паднаха на земята, и аз чух глас, който ми говореше на еврейски език: Савле, Савле, що Ме гониш? Мъчно е за тебе да риташ против ръжен“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal