Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Тирана Анастасий за Света София: Определено това е оскърбление срещу Християнството и срещу исляма

Архиепископът на Тирана Анастасий за Света София: Определено това е оскърбление срещу Християнството и срещу исляма

In other languages: AL GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 18 юли 2020 г., Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания г-н г-н Анастасий* отново даде интервю за превръщането на Света София в джамия. Този път той даде интервю за вестник Τα Νέα.

«Твърдото решение на Турция за Света София не е само един вид културен „джихад“ (свещена война), особено днес, когато всеки вид джихадизъм международно се осъжда от всички, а това представлява оскърбление както срещу Християнството, така и срещу исляма.

Направиха джамия – най-красивата църква (Света София – Бел. прев.) на неразделното Християнство като се опитват да скрият прекрасното ѝ лице и да извадят от употреба чудесните ѝ Икони, нейните изразни очи.

Освен това, те откриват и един чужд тип джамия за класическия ислям, с покрити християнски Икони, които чрез тяхното „красноречиво мълчание“ не спират да свидетелстват за християнската Истина. Не знам да съществува подобно ислямско място за молитва в света. Упоритостта на турските власти изтъква това, което акцентираме през последните десетилетия: Насилието в името на религията създава насилие срещу свещеното на самата религия. И никой, колкото да си въобразява, че е силен и велик, няма право да презира тази общочовешка истина».


*Негово Блаженство Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания е почетен член на Атинската Академия на науките, емеритус професор по история на религиите към Каподистрийския университет в Атина и почетен председател на „Световната конференция на религиите за мир“, както и един от малкото в света християнски учени и изследователи на исляма.

Източник: Ὀρθόδοξος Αὐτοκέφαλος Ἐκκλησία τῆς Ἀλβανίας | Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal