Архиепископът на Канада Сотир ръкоположи за Патарски Епископ Архимандрит Александрос Салмас с името Атинагор | СНИМКИ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев


В неделя на 26 юли 2020, в Храма на Свети Николай Чудотворец в Торонто, Канада беше извършена Епископска хиротония на Архимандрит Александрос Салмас.

По време на Епископската хиротония, възглавена от Високопреосвещения Архиепископ на Канада и на цяла Арктика г-н Сотир, «Архимандрит Александрос получи името Атинагор, в чест на:

а) Свети Атинагор Философ и Изповедник от 2 в. сл. Хр.,
б) Атинагор Елейски – първият Епископ в Канада и на
в) великия Вселенски Патриарх Атинагор, който е бил Архиепископ на Северна и Южна Америка, велик апологет и който много е оклеветяван от т. нар. зилоти, с категорията „икуменист“
», заяви Архиепископ Сотир.

Преосвещеният Патарски Епископ г-н Атинагор ще бъде Викарен Епископ на Свещената Архиепископия на Канада.

Важно е да се отбележи, че изборът му за Епископ беше на 13 февруари 2020 с решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, но неговата хиротония беше отложена поради заплахата от короновирусната пандемия.

А на 25 юли 2020 в събота беше ръкоположен за Керамски Епископ Архимандрит Нектарий Мостратос с името Вартоломей.

Източник: Νυχθημερόν


Кой е новият Патарски Епископ Атинагор?

Епископ Атинагор Салмас е роден в Солун през 1974 г. През 1996 г. е ръкоположен за дякон в Свещената Солунска Митрополия, а през 1999 г. за презвитер. Архимандритската си офикия получава през 2006 г. от Всесветейшия Солунски Митрополит г-н г-н Антим.Същата година е назначен за предстоятел на Свещения храм на Света Ксения и на Свети Нектарий в района на Харилаос. През 2004 г. завършва с отличен богословското си образование в Аристотелския университет в Солун, а през 2007 г. завършва отново с отличен и магистратура в сферата на Църковната история и Догматическото богословие. Темата на дипломната му работа е: „Съборността на Църквата въз основа на протоколите от Вселенските събори“.По-късно следва и в Бостънския богословски институт. Към този момент е главен директор на Образователния и Културния център „Свети Григорий Палама“ при Свещената Солунска Митрополия, както и директор на официалния издателски орган на Митрополията, която носи също името на Свети Григорий Палама. Той е кандидат-докторант в катедрата по Социално и Пастирско Богословие към Богословския факултет на Аристотелския университет в сферата на Църковната история и Догматическото богословие. Владее гръцки, английски и френски език.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal