Архиепископът на Канада г-н Сотир ръкоположи Архим. Димитрий за Епископ Зинуполски, преименуван Яков | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Преди малко по време на Божествената Литургия беше извършена и хиротонията на избрания за Зинуполски Епископ Архимандрит Димитриос Андонопулос, който беше преименуван на Яков, в чест на Свети Апостол Яков – любимият ученик на Господа Иисуса Христа, както и в чест на блажения Архиепископ на Северна и Южна Америка Яков.

Към този момент Многоархиерейската Божествената Литургия, възглавена от Архиепископа на Канада и на цяла Арктика г-н Сотир в Храма на Свети Георги в Монреал все още продължава.

Новият Зинуполски Епископ Яков ще бъде Третият Викарен Епископ на Свещената Архиепископия на Канада.

На 25 юли 2020 в събота беше ръкоположен за Керамски Епископ Архимандрит Нектарий Мостратос с името Вартоломей, а на 27 юли в понеделник беше ръкоположен за Патарски Епископ Архимандрит Александрос Салмас с името Атинагор.

Припомняме, че на 13 февруари 2020 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия избра Архимандрит Димитриос Андонопулос за Епископ на древнопросиялата Зинуполска Епископия.

ДОСТОЕН!

Кой е новия Зинуполски Епископ Яков?

Зинуполският Епископ Яков е роден в Атина на 06 март 1977 г. Следвал е във Философския факултет Немска филология и езикознание, както и новогръцка филология в Берлинския университет Freie Universität zu Berlin, където завършва като магистър (Magister Artium) с оценка много добър.Също така следва Богословие в Богословската школа на Честния Кръст в Бостън (Вселенска Патриаршия), където завършва като Master of Divinity с оценка отличен.Архимандрит Димитриос има и магистратура на тема: Гърция – Църковна история и култура. През 2005 г. е постриган за монах в Свещената Обител на Успение Богородично в Ангаратос, Ираклийска Свещена Архиепископия.

От тогавашния Епископ на Кносос г-н Евгений, сегашен Митрополит на Ретимнос и Авлопотамос. През 2006 г. е ръкоположен за дякон, а през 2008 г. от същия Митрополит и в презвитерски сан. През 2010 г. в същия Монастир получава своята офикия за Архимандрит от Александрийския Патриарх. След това Архиепископът на Крит г-н Ириней го назначава за изповедник.

От 2010 г. обслужва различни храмове в Свещената Канадска Архиепископия, основно в Торонто и Монреал. Многократно е организирал катихизически курсове и събрания за младежи и девойки в поверените му енории. От 2018 г. е назначен от Канадския Архиепископ да катихизира и да се грижи за всички младежи и девойки в цялата Архиепископия.В последните години е член на Архиепископския съвет. Говори гръцки, английски, немски (без акцент и на професионално ниво), както и френски език.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal