Начало » Новини » Мнения » Архиепископът на Атина Йероним: Тази вечер се помолихме това варварство да не се разпространява | СНИМКИ & VIDEO

Архиепископът на Атина Йероним: Тази вечер се помолихме това варварство да не се разпространява | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Приключи Свещеното Последование на Акатиста към Пресвета Богородица за Храма на Света София в Константинопол. Акатистът беше отслужен от Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II в Митрополитския Храм на Атина Свето Благовещение Богородично, в изключително трогателна и топлосърдечна атмосфера.

След края на Последованието, Архиепископ Йероним заяви:

Тази вечер с нас беше целият цивилизован свят. Разбира се, има и много хора в този свят, които не чуват, които не виждат, които не разбират. Ние сме щастливи, че с чувствителността на душите си искаме да кажем, че сме цивилизовани и се борим за тази култура.

Тази вечер се помолихме, но нашата просба няма да бъде само днес, а ще продължи, за да не се разпространи варварството. Варварството е на-голямата опасност на нашето време, а очите на много от нас са затворени. Това, което днес се отбеляза и се забеляза е обидата към културата, безсрамието и отказът от човечността – проблеми, които трябва да ни тревожат. Затова нека се надяваме, варварството да няма продължение“.

В Последованието взеха съучастие и Епископите на Еврипос г-н Хрисостом и на Ореон г-н Филотей, Главен секретар на Свещения Синод на Еладската Църква. Молитвено съучастваше и Митрополитът на Лаодикия г-н Теодорит.

На богослужението съучаства множество народ в Храма и извън него, както и представители на политическия живот, между които министърът на здравето г-н Василиос Кикилияс, депутатът от Нова Демокрация г-н Ангелос Сиригос и евродепутатът Манолис Кефалоянис.

В цяла Гърция, Кипър, както и в други страни по света беше изпят Акатистът към Пресвета Богородица „Взбранной Воеводе | Τῇ ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ“, а камбаните в Гърция и Кипър цял ден биеха траурно за тъжното събитие по случай превръщането на Света София в джамия.

На 24 юли 2020 милиони православни гърци по целия свят посетиха Божия Храм за да съучастват във всички богослужения от Утренята, Божествената Литургия, до Вечернята и Свещеното Последование на Акатиста към Пресвета Богородица. Всички Храмове, Монастири и Параклиси в Гърция и Кипър бяха пълни с вярващи Християни, които отправиха горещите си молитви към Пресвета Богородица да спаси и запази Патриаршеския Храм на Вселенската Патриаршия Света София Божия от друговерско нашествие, както и да освободи и съхрани Свети Град на Константин – Константинопол, столицата на Християнския свят.
Източник: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal