Начало » Новини » Мнения » Архиепископът на Атина за Света София: 24 юли ще бъде ден на траур за Православието и за целия Елинизъм

Архиепископът на Атина за Света София: 24 юли ще бъде ден на траур за Православието и за целия Елинизъм

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

„Дълбоко съжалявам, че силните в този свят, поне повечето от тях, се опитват да не приемат очевидната истина като се крият зад нея или още повече зад своите геополитически и геостратигически сметки“, подчерта Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним в интервю за ΑΠΕ-ΜΠΕ , във връзка с функционирането на Света София като джамия на 24 юли.

Той продължи своята мисъл като заяви: „И с тази тяхна позиция те търпят или по същество приемат, съгласно нарушаването във всякакъв смисъл на международната законност, един нечестив акт на светотатство не само на един свещен духовен център на нашето Православие, на Християнството като цяло, но и на един Символ на нашата Вяра, на един универсален паметник на културата и на взаимното съвместно съществуване между народите и хората, както и между народите с различна религиозна идентичност.

Великият Храм на Света София стана играчка в ръцете на хора, които по професия и от години потъпкват Международното право и човешките права. Те подхранват най-мрачната форма на религиозната нетърпимост за да затвърдят, както те самите си мислят, техния суверенитет.

На 24 юли, когато е ден на траур и скръб за цялото Православие, Християнството и за целия Елинизъм, ще допълня Свещеното Последование на Акатиста като призовавам в 20:00 ч. всички в Катедралния Храм на Атина да изпеем заедно „Взбранной воеводе (Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ)“ за помощ и укрепване на нашата нация“. Това е времето, когато Света София ще бъде превърната в джамия.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal